01 Ağustos 2016 11:28

‘Askeri alanlar imara değil halka açılsın’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yeşil alanları barındıran askeri alanların imara açılması tam bir katliam olur” dedi.

Paylaş

Askeri alanların şehir dışına taşınmasını ve boşaltılacak alanların imara açılmasını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yeşil alanları barındıran askeri alanların imara açılması tam bir katliam olur” dedi. Boşaltılacak askeri alanların yeşil alan olarak değerlendirilerek halka açılması gerektiğini belirten Candan, Mamak Askeri Cezaevi ve Genelkurmay binasının da müze yapılması öneresinde bulundu. 

Darbe girişiminin ardından, askeri birliklerin kent dışına çıkarılarak, mevcut askeri alanların Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi gündeme geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bu alanları dev parklar ve golf sahaları olarak kullanacaklarını ifade etmişti. Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Candan, askeri alanların yapılaşmaya açılmasının kentin dengesini bozacağı uyarısında bulundu. 

Candan, Ankara’nın garnizon kent olmasından kurtarılması açısından askeri alanların kent merkezinin dışına taşınmasının önemli olduğunu, ancak askeri alanların yeşil alan olarak değerlendirilerek  kamuya açılması gerektiğini söyledi. 

Candan, “Bugün yapılması gereken askeri alanların yeşil alan işlevleri korunarak kamusal kullanıma açılması, kent yaşamının özgürleşmesine ve demokratikleşmesine mekânsal ev sahipliği yapmasıdır. Askeri alanların kent dışına taşınması ve bu alanların kamusal ve sosyal işlev verilmesi yeşil alan olarak kamusal kullanılması için elimizden gelen desteği veririz. Ancak hepimize ait olan bu alanların imara açılması tam bir katliam olur. Bu kentsel darbeyi de asla kabul etmeyiz” dedi. 

‘İNSAN HAKLARI MÜZESİ OLSUN’

Candan, darbe ve sıkıyönetim dönemlerinden binlerce insanın tutuklandığı ve yargılandığı Mamak Askeri Cezaevi’nin İnsan Hakları Müzesi yapılması önerisi getirdi. 

1927-1931 yıllarında yapılan Milli Savunma Bakanlığı ve 1929-1930 yıllarında yapılan Genelkurmay Başkanlığı binaları TBMM’nin de mimarı olan Clemens  Holzmeister tarafından tasarlandığını aktaran Candan, “Türkiye’nin darbeler sürecini anlatacak bir hafıza müzesi yoktur. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi yapıların yeniden işlevlendirilmesi sürecinde, darbeler tarihini anlatan, gelecek kuşakların demokrasi kavramını deneyimleyecekleri bir hafıza müzesine dönüşmesi kent ve ülke demokrasisi açısından çok anlamlıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ atamasına tepki: Üniversitenin geleneklerine aykırı

SONRAKİ HABER

Askeri okulların arazileri  imara açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...