10 Mayıs 2012 03:45

TOGO işçileriyle dayanışma büyüyor

TOGO Ayakkabı fabrikasından sendikalı oldukları için işten atılan işçiler direnişlerinin 10. gününde. İşçilerin ziyaretçileri gün geçtikçe artıyor. Sendikalar, partiler, öğrenciler, kadınlar, milletvekilleri, direnişçi işçiler, TOGO işçilerinin mücadelelerine destek veriyor.İşçi

TOGO işçileriyle dayanışma büyüyor
Paylaş

İşçileri bugün Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Emek Partisi eski Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Basın-İş Genel Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve 414 gündür direnişte olan Kampana Deri işçileri ziyaret etti.

Emek Partisi (EMEP) üyeleri “TOGO işçisi yalnız değildir” dövizleri ve sloganlarla fabrika önüne geldi. Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül de üyeleriyle birlikte işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Kampana Deri işçileri de sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla TOGO işçilerinin mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini ifade etti.  TOGO işçileri de sık sık “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “İş, ekmek, özgürlük, işçilerin olacak” sloganları attı. ‘HAK PARAYLA ÖLÇÜLEMEZ’

Deri-İş Sendikası Başkanı Musa Servi’nin okuduğu açıklamada, Togo işçilerinin tek talebinin insanca koşullarda çalışmak ve emeğinin karşılığını alabilmek olduğunu ifade etti. Servi, işçilerin örgütlenme hakkına vurgu yaparak, “Hak dediğimiz şey, parayla ölçülemez. Parayla ölçülemeyecek bir hak vardır ki o da sendika hakkıdır. Bu işçilerin neden direndikleri ortada. Sendika haklarına sahip çıkıyorlar” dedi. Yıllarca fabrikaya emek vermiş işçileri bir çırpıda sokağa atmanın bir bedeli olduğunu kaydeden Servi, “Bu mücadele, bu direniş, işçi sınıfına patronlar tarafından yapılan saldırılara karşı, sınıfın mücadelesi, TOGO işçisinin hak mücadelesidir” diye konuştu.

BURAYI KAPATIRSAN MAĞAZA ÖNÜNE GİDERİZ!

Servi, patronun kendilerini tanıması için 282 gündür direnen Savranoğlu işçilerine, 414 gündür direnen Kampana Deri işçilerine, 352 gün tek başına direniş göstermiş Emine Arslan’a bakması gerektiğini dile getirdi. TOGO işvereninin “fabrikayı kapatırım” diyerek gözdağı verdiğini söyleyen Servi, “Burayı kapatırsan mağazaların önündeyiz. TOGO patronuna buradan sesleniyoruz, mağazalarını da kapatabilecek misin? Müşterileri kaybetme riskini göze alabilecek misin? Bu fabrikaya ve firmana yazık etme ve bir an önce sendikamızla görüşmeleri başlat” dedi.

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, bugün Türkiye’nin her yerinde hakkını arayan, örgütlenmek isteyen işçilerin kapı önüne konduğunu hatırlattı. Toplu işten atmalar karşısında patronları caydırıcı cezalar verilmemesini eleştiren Tüzel, patronların işçiyi kolayca kapının önüne koyabilme gücünü devletten, anayasadan ve yasalardan aldığına dikkat çekti.

Tüzel, TOGO Fabrikasının az ilerisindeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı işaret ederek, “Çalışma Bakanı burada. Sizin direnişini biliyor. Ama onlar işçilerin değil, patronların, sermayenin temsilcisi” dedi. Direnen işçilerin yanında olduğunu belirten Tüzel, konuyu Meclis gündemine taşıyacağını bildirdi.  

AKKAYA: TOGO İŞÇİSİ ÜRETMEK İSTİYOR

Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya da fabrikanın önündeydi. Türkiye’nin her yerinde işçi cinayetleri yaşandığını, hükümetin ise çalışma koşulları ile ilgili önlemleri hâla almadığını hatırlatan Akkaya, “TOGO işçisi, fabrikaya ortak olmak istemiyor. Üretmek istiyor, ürettiğinin karşılığını almak istiyor. Hakkını istiyor. Mutlu bir şekilde evine dönmek istiyor” dedi.

İşçiler ise dayanışmayla güç bulduklarını ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ öğrencileri de işçileri topluca ziyaret etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk üzerimize çullanınca...

SONRAKİ HABER

Kadınlar davaların takipçisi olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...