31 Temmuz 2016 14:45

Kadınlar Kadıköy'de darbelere karşı 'özgürlük' dedi

İstanbul Kadıköy'de kadınlar, 'Darbelere karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz' şiarıyla Kadiköy İskele Meydan’ında bir araya geldi. 

Paylaş

İstanbul' da HDP Kadın Meclisi, Kongra Jınên Azad(KJA) ve HDK Kadın Meclisi'nin öncülüğünde kadınlar "Darbelere karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz” şiarıyla Kadiköy İskele Meydan’ında bir araya geldi. HDP İstanbul Milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya'nın katıldığı buluşmaya birçok kadın örgütü katıldı. Polis tarafında alanda çıkarılan kadınlar bomba araması ve üst araması yapılarak tekrardan alana alındı. 

"Darbelere karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz" pankartı açan kadınlar ellerinde "Hurşit Külter Nerede?", "Darbelere Hayır", "Eylem Ataşı istiyoruz", "OHAL’e Hayır", "Tecride son", "Darbelere karşı sokağa eyleme özgürleşmeye" ve "Dünya kadın mücadelesiyle değişecek" dövizleri taşıdı. Sık sık  yüzlerce kadın "Darbelere karşı özgürlük sokakta", "Jin jiyan Azadi", "Eylem Ataşı istiyoruz"  sloganları attı. Kadınlar, direniş halayları, horonlarla, sloganlarıyla darbeye karşı özgürlüğün sokakta oluğunu söyledi.

Açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit yaptı. Koçyiğit  alandaki kadınlara selamlayarak başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: " Bu ülkede özgürlük, demokrasi, kadın hakları eksik, yok. Kürtleri, kadınları, Alevileri, LGBTİ'leri yok sayarak devlet düzeni kuramazsınız. Darbe olsun istemiyorsanız bunu yapacaksınız. Özgürlük için alanlardayız. Özgürlük iktidarın bahşedebileceği bir lütuf değil; hakkımız, ve söke söke alacağız. 2002 den beri iktidarda olan AKP kürtaji yasakladı, doğum izinleri kaldırdılar. Özgürlük diyerek, kadınlara  evi reva gördüler. Özgürlük diyerek haklarımızı elimizden aldılar."

‘ASKERİ DARBEYE DE SİVİL DARBEYEDE KARŞIYIZ’

Darbe girişiminden bu yana antidemokratik yasaların uygulandığına değinen Koçyiğit, "15 temmuzda  bir askeri darbe girişimi oldu bu bizim için yeni olan bir şey değil. Büyüttükleri, besledikleri gücün neler yapabileceğini daha önce  biz soylemistik. Bizim için süpriz değildi. Bizim için yeni olan kendi uçaklarıyla, mermileriyle kendi vatandaşlarını vurmuş olmaları. Bizler darbeye karşıyız. Askeri darbeye de karşıyız, sivil darbelere de. 7 Haziran’dan beri uygulanan darbeye de karşıyız. Hiçbir darbe siyasetini savunmuyoruz" dedi.

‘BARIŞ ÖCALAN’LA GELİR’

Bu ülkede barışın kapısının çok rahat açılacağını vurgulayan Koçyigit, "Bu ülkeye barış imralı’da Sayın Abdullah Öcalanla gelecek. Bunun adresi ve yeri belli. Barış kapısı aralanırsa, çatışmadan geri döneceksiniz. Kürt sorununu çözmek istiyorsanız bunun yeri neredeyse oraya gideceksiniz. Buna hazır bir irade kendisini barışa adamış bir irade orada bekliyor bunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu. 15 Temmuz’da 4 partinin darbeye karşı ortak tutumla hareket ettiğini vurgulayan Koçyiğit, "Bu ülkeye barış, kadın hakları, emek sömürüsü, Kürt sorunu çözülmeden gelmez. 15 Temmuz’da kendi halkını bombalayanlar o gün de katildi daha önce de bizim için katildiler" dedi.

‘FARKLI BİR SEÇENEK VAR; YAŞAM VE DEMOKRASİ!’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ  her zaman darbelere karşı durduklarını ve duracaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Darbe kadına şiddet uygulayan erkek egemen zihniyetinde geldi. 15 Temmuzda yaşanılan darbe girişimi yaşamın her alanında kadına karşı ayrımcılık dayatılanlardan geldi. Darbeciler de siyasi iktidar da öldürerek iktidar olabileceklerini düşündüler. Farklı bir seçenek var; yaşam ve demokrasi! Darbe ve OHAL zihniyetini taşıyan siyasetçiler bunu düşünmüyor.Kadınların gücü ve iradesi burada devreye giriyor. Onların sahip olmadığı iradeyi biz sergileyeceğiz. Demokratik siyasetin önünü kadınlar açacak. Meydanları kadınlara dar edenler darbeleri ve OHAL rejiminin bizlere dayattığı bir düzeni var ettiler. Bizler kadının özgürlüğünün darbelere karşı, her türlü faşizme karşı olduğunu biliyoruz. Bizlere meydanları dar edenler bilsinler ki, bizler vardık ve var olacağız.” Yüksekdağ,  “Darbenin nereden geldiğini çözmeye çalışanlar kadınların sesine kulak verseydi tanklar sokaklara inmeyecekti. Böyle bir OHAL rejimi olmayacaktı Tankların Kürdistan'a girmesini onaylarsanız o tanklar sizin karşınıza çıkar dedik. Darbe kimden gelirse gelsin kötüdür, darbenin karşısında durmamız gerekiyor. Darbeye karşıysanız herkes için demokrat olacaksınız" diye devam etti.

‘TANKLAR KÜRT KENTLERİNDE BULUNURKEN SIKINTI YOK’

Yüksekdağ, “Siyasi iktidar kutuplaştırıcılık üzerinden kendi iktidarını pekiştirdiğini sanıyor. Bu zihniyet darbenin yollarını döşedi, ama darbeden sonra hala AKP bir şey öğrenemedi." Başbakan darbeci zihniyetin anlayışıyla ‘tankların sokaklarda ne işi’ var diyor. Tanklar daha önce Kürt kentlerindeydi. Tanklar Kürt kentlerinde olduğu zaman onlar açısından bir sıkıntı yok ama aynı tanklar kendi yaşam alanlarına gelenler o tankları sorguladı.” diye konuştu. İŞID’e karşı savaşan kadınları da unutmayarak selam gönderen Yüksekdağ,"Sınırsız bir özgürlük için direnen kadınlar kazanacak, bizler kazanacağız" dedi.

Kadın buluşması zılgıtlarla sloganlarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Avusturya Başbakanı'ndan Erdoğan'a yanıt

SONRAKİ HABER

Mersin’de 159 kişi tutuklandı,1261 kişi açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa