31 Temmuz 2016 14:28

Bozdağ'dan YAŞ açıklaması: Son söz sivilde olacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Yüksek Askeri Şura'nın yapısının değişmesiyle ilgili açıklamasında: 'Son söz sivilde olacak' dedi.

Paylaş

Katıldığı televizyon programında konuşan Bozdağ, son yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yapısında yapılan değişiklikleri değerlendirdi.

15 Temmuz darbe girişimiyle, peygamber ocağı olan ordunun, “FETÖ’nün ocağına”, milletin ordusu olan ordunun “FETÖ’nün ordusuna” nasıl dönüştürüldüğünün çok acı bir şekilde görüldüğünü ifade eden Bozdağ, “Bundan sonraki süreçte bunu daha da imkansızlaştıracak, peygamber ocağını, milletin ordusunu koruyacak tedbirlere ihtiyacı var” dedi. Bunlardan birisinin de YAŞ’ın yapısının değişmesi ve sivil ağırlığının artırılması olduğunu kaydeden Bozdağ, şunları dedi:

‘DÜNYADAKİ ÖRNEKLERE BAKTIK’

“Artık bugün itibariyle sivillerin çoğunlukta olduğu, oylama yapıldığı zaman oy nisabı itibariyle de, toplantı nisabı itibariyle de, çoğunlukta olduğu bir yapı ortaya çıkmış oldu. Bu doğru olan yapı, dünyanın her yerinde de böyle. İngiltere’deki yapıya baktığınızda denge var, Yunanistan’a baktığınızda bir tane asker var, Genelkurmay Başkanı. Onun dışında herhangi bir asker de yok. Biz bunu yaparken dünyadaki örneklere de baktık. Demokratik ülkelerde bu nasıl, onu da inceleyerek Türkiye’mizde, demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi bir YAŞ yapısının oluşturulması adımını attık. Bu büyük bir demokratikleşmedir, son söz sivilde olacaktır.”

‘İLK DEFA SİVİL VE DIŞTAN BİR DENETİM GETİRİLDİ’

Sivil iradeye kuvvet komutanlıklarının bağlanmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Bozdağ, “Pek çok görev, yetki Milli Savunma Bakanlığına geçmiş oldu, bu da son derece önemli bir demokratikleşme esasında. Bu noktada sivil ve dıştan bir denetim de ilk defa Türk Silahlı Kuvvetlerinin, kuvvet komutanlıklarının üzerine getirilmiştir. Şu andaki kararnameyi iyi analiz ettiğinizde göreceksiniz ki orada 9 tane genel müdürlük var, 5 tane müsteşar yardımcılığı var, müsteşar var, Teftiş Kurulu Başkanlığı var, daire başkanlıkları var ve bağlı komutanlıklar var. Demokratik hukuk devletlerine uygun bir biçimde yeniden yapılandırıldı ve tüm devlet teşkilatı ve geleneksel devlet yapısına da uygun hale getirildi. Bu da büyük bir devrimdir, reform olmuştur” dedi.

‘FETÖ OKULLARA KADAR SİNMİŞ’

KHK ile askeri okulların tamamının kapatıldığını da anımsatan Bozdağ, şöyle devam etti:

“Hem askeri liseler hem de astsubay hazırlama okulları, jandarma okulları ve bugünkü yapı itibariyle harp okulları ve harp akademileri kapatıldı. GATA da, Sağlık Bakanlığına bağlandı. Bütün bu okulların öğrencileri YÖK tarafından ilgisine göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından puanlarına denk bir şekilde diğer üniversitelere, liselere dağıtılacaktır, bir mahrumiyet oluşmayacaktır. Neden bu yapıldı, çok önemli çünkü bu Fettullahçı Terör Örgütü, okulların kaynaklarına kadar sinmiş vaziyette.

‘ABD SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ BENZERİ’

Bundan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine gelecekler, üniversitelere nasıl giriş oluyorsa aynı şekilde sınavlara girecekler. Ondan sonra nasıl bir konservatuara girerken, özel bir okula girerken, özel yeteneklerle o mesleğin özellikleri nasıl aranıyorsa burada da aynısı aranacak. Eğitim daha modern ve çağın gereklerine uygun bir biçimde verilecek ve bir sivil yapı askeri gerekliliklerle birleşerek daha iyi bir eğitim bundan sonra subaylarımıza verilcek. ABD’de Milli Savunma Üniversitesi var. Bizim burada yaptığımız yapılanma bir noktada ABD’deki savunma üniversitesine de benzer bir yapılanmadır.” (ANKA)


 

ÖNCEKİ HABER

Menbic’te El Neîmî Mahallesi IŞİD’den alındı

SONRAKİ HABER

Avusturya Başbakanı'ndan Erdoğan'a yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa