31 Temmuz 2016 00:04

Darbenin de OHAL’in de zararı hep işçilere oldu

Merhaba sizlere memleketteki son gelişmeler ve bu gelişmelerin çalıştığımız fabrikada nasıl tartışıldığından bahsetmek istiyoruz.

Paylaş

Gebzeli metal işçileri

Merhaba sizlere memleketteki son gelişmeler ve bu gelişmelerin çalıştığımız fabrikada nasıl tartışıldığından bahsetmek istiyoruz ve Evrensel gazetesi aracılığıyla da diğer fabrikalarda işçilerin nasıl tartıştıklarını da takip ediyoruz. Biz Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan metal işçileriyiz. Çalıştığımız fabrika otomotiv sektöründe büyük firmalara FORD vb. fabrikalara çalışıyor.
Öncelikle son süreçte yapılmak istenen darbe girişimini lanetle kınıyoruz. Ne yazık ki biz işçiler emekçiler olarak kısmi de olsa büyük bir tehlike yaşadık. Niçin tehlike diye sorarsanız, bunca zaman içerisinde çokça darbeler yaşayan bir toplum olarak daha hâlâ sıkıntılarını yaşıyoruz. Çoğumuz hiç darbe görmedi. Ama gerek ailelerimiz ve çevremiz, hiç de iyi şeylerin olmadığını, kişinin temel hak ve hürriyetlerinin engellendiğini, işçilerin grev, gösteri ve yürüyüşlerinin yasaklandığını, sokağa çıkmanın yasak olduğunu, insanların birbirine karşı kışkırtılarak birbirlerini öldürttüğünü anlatırdı.
Bütün sıkıntıları biz işçiler çekiyoruz. İşyerinde arkadaşlarla iki haftadır bu meseleyi tartışıyoruz. İşçilerin büyük bir kısmı yaşanan bunca şeyleri doğru yerden tartışmıyor. Ama tek doğru söyledikleri şey darbe girişiminin halk tarafından geri püskürtüldüğüdür. İşçiler gelişmeleri hükemete ve sermayeye yandaş olan basından izledikleri için gerçekleri de ne yazık ki göremiyorlar. Düne kadar yıllardan beri bu ülkenin zenginliklerinden faydalanan iki odak biri Cemaat diğeri ise AKP ve kurmaylarıydı. Şimdi ne oldu da böyle bir girişimde bulunuldu? Çünkü pasta büyüdükçe iktidar olma hırsı büyüdü. Onun neticesinde ise bütün kötü olumsuzlukları yine biz işçiler ve halk olarak yaşadık. İnsanlar öldürüldü ve hemen ardından OHAL ilan edildi.Ve şimdi tüm hak ve özgürlüklerimiz askıya alındı. Bundan sonrada bir işçi olarak kaygı içerisindeyiz.
Ama bir yandan da çalıştığımız işyerinde bu gelişmeleri de doğru yerden işçilerin kendi penceresinden de anlatmaya çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Tüm işçi arkadaşlarımıza sizlerin aracılığıyla sesleniyoruz: Darbenin de OHAL’in de zararı hep bizlere olmuştur. Grevlerimiz ertelenmiştir, sendikalaşma özgürlüğümüz elimizden alınıp engeller ortaya konulmuştur. Aynı mahallede ve aynı fabrikada çalıştığımız işçilerle bölünerek ve karşı karşıya getirilerek birbirlerimize düşman edilmek isteniyoruz. Ama biz işçiler olarak bunca yapılan kirli oyunları da darbe girişimini nasıl püskürttüysek bundan sonra da yapılacak, bizlerin hiçbir çıkarı olmayan tüm kötü girişimlere karşı da birlikte hareket etmeliyiz. Yeni yapılacak zamlara, kıdem tazminatlarımızın ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı da bugünkü gibi alanlarda olmalıyız. Ayrım yapmaksızın birbirimizin dilini kimliğini, inancımızı ötelemeden birlikte daha da insanca yaşabileceğimiz özgür, demokratik, barış içinde, laik bir ülke haline getirebiliriz. Bu bizim elimizde...

ÖNCEKİ HABER

Türkiye darbesinin Rusya için anlamı

SONRAKİ HABER

'Normalde verilmeyen hakkımız, OHAL’de hepten yok olur'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...