30 Temmuz 2016 18:12

Munzur Festivali'nde 'Yerinden Yönetim' tartışıldı

Dersim'de düzenlenen Munzur Festivali'nin 3. gününde Seyit Rıza Meydanı'nda 'Yerinden Yönetim' konulu panel gerçekleştirildi.

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim'de düzenlenen Munzur Festivali'nin 3. gününde Seyit Rıza Meydanı'nda "Yerinden Yönetim" konulu panel gerçekleştirildi. Panele HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, Diyarbakır Büyükşehir Belediysie Eş Başkanı Gültan Kışanak, Gazeteci Yüksel Genç katıldı. Panelin moderatörlüğünü Avukat Fatma Kalsen yaptı.

Fatma Kalsen yaşadıkları coğrafyada Kürtler, Aleviler olarak darbeye yabancı olmadıklarını, kendileri için sıkıyönetimin ve darbenin normal bir hal, demokrasinin demokratik yönetimin, siyasal bir düzenin ise OHAL olduğunu belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise “Bize karşı yürütülen baskı politikasının ana politikası esas olarak yönetim biçimindeki sorunla ilgili” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı  Kışanak ise "Sansürsüz olmak insanın doğasına en uygun olandır. İnsanlar yasağı sansürü sonradan öğrenirler. Çocukların dünyasına bakın korkusuzdur. Biraz özümüzü yaşasak güzel olur diye düşünüyorum.  Biz yeni bir şey icat etmiyoruz. Sanki biz yeni bir şey icat edeceğiz de, sanki kurulu bir düzenimiz var da onu bozacağız  gibi değerlendiriyorlar. Yerinden Özyönetim vardı zaten ve bu insanın doğasında var. İnsanlar bir araya gelip ihtiyaçlarını tespit ediyorlar ve birlikte görev dağılımı yapıp sonra da aralarında eşit bir şekilde paylaşıyorlardı. Fakat sonrasında bu bozuldu. Biz bozulanı düzeltmeye çalışıyoruz. Kapitalist sistemler arasında en bozulmuş hali bu. İnsanlar yalnızlaştılar, hücrelerimize kadar bizi ayrıştırdılar. Biz toplumsallaşmaya başlarsak bu egemen sistem kendiliğinsen çökecek. Bunun tek kuralı var toplumsallaşmak. Biz insanlar topluluğu olarak bir araya gelip nasıl yaşamak istiyoruz sorusuna cevap verip bu yaşamı korkusuzca inşa etmek ve onun gerekleri için çalışmak zorundayız. Bunu yaparsak bu egemen sistemi çökecektir.  Biz yeni bir şey icat etmiyoruz kaybettiğimizi bulmaya çalışıyoruz. Bu insanların yapısına uygun olan paylaşmacı, dayanışmacı ortaklaşmacı bir toplum olmanın gereği birbirine karşı sorumluluktur. Bence işin özü burada. Bence biz bir topluluk olarak karar almalıyız.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Tutuklananların sayısı 10 bin 137

SONRAKİ HABER

Bitkiler kendi güneş kremlerini yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...