30 Temmuz 2016 12:42

EMO: İletişimde altyapı açmazı yaşanıyor

EMO, Turkcell Superonline, Vodafone ve TELKODER üyesi işletmecilerin Türksat ile ortak yatırım şirketi kurma kararını değerlendirdi.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Turkcell Superonline, Vodafone ve TELKODER üyesi işletmecilerin Türksat ile ortak yatırım şirketi kurma kararının olası sonuçlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Açıklamada, “Altyapı yatırım ihtiyacı, altyapı fiyat ve kullanım koşulları, tek bir şirkete ya da şirketlerin ortaklık kararlarına bırakılabilecek bir konu değildir; kamu tarafından düzenlenip denetlenmesi gerekmektedir” denildi.

Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından şirkete tanınan imtiyazların halkın iletişim hakkına yönelik olumsuzluklar içerecek şekilde kullanıldığına dair eleştiriler sıkça gündeme gelmişti. Bu süreçte hükümetin de altyapının ortak ve adil kullanımına yönelik gerekli düzenlemeleri yapmadığı, telekomünikasyon şirketleri yöneticileri tarafından ifade edilmişti. Yaşanan açmaz karşısında Türk Telekom dışındaki şirketler, başka bir kamu kurumu olan Türksat ile ortak altyapı yatırım şirketi kurma kararı aldı.

Türksat’ın işin içinde yer alması, yatırım sorununun Türk Telekom’a dokunmadan kamu kaynaklarıyla çözülmek istendiğinin işareti olarak değerlendiriliyor. EMO konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yatırım ihtiyacının belirlenmesi ve yapılan yatırımlarının denetiminin BTK, sektör birleşenleri ve ilgili meslek örgütleri tarafından sağlanmamasının, ülke kaynaklarının boşa harcanması anlamına geleceğine dikkat çekti. Açıklamada “Özel tekel sorununa karşı piyasa ekonomisi içinde üretilmeye çalışılan çözüm gerçekçi değildir. Gelinen durum; iletişim altyapısının piyasaya terk edilemeyecek önemde olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu nedenle hem Türk Telekom altyapısı ile ilgili hem de oluşturulmak istenen yeni ortak altyapı şirketi üzerinde kamu idaresinin içinde olduğu düzenleyici ve denetleyici işlemlerin yapılması zorunludur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES 20. yılını üyeleriyle birlikte kutladı

SONRAKİ HABER

Koramaz: TMMOB’nin yetkilerinin budanmasını engelledik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...