29 Temmuz 2016 14:32

Demirtaş: Cemaati eleştirdiğimizde AKP'liler saldırıyordu

'Darbeye Hayır, Demokrasi Hemen Mitingi' düzenledi. Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen binlerce İzmirli, barış, demokrasi ve özgürlük istedi.

Paylaş

HDP'nin düzenlediği 'Darbeye Hayır, Demokrasi Hemen Mitingi'nde, Gündoğdu Meydanında bir araya gelen binlerce İzmirli, darbelere, diktatörlüğe ve OHAL'e karşı tepkisini dile getirirken barış, demokrasi ve özgürlük istedi. Miting alanına 'Darbeye ve OHAL'e karşı Demokratik Direniş' pankartı asılırken mitinge katılanlar 'Emeğime, Demokrasiye, Barışa, İrademe Sahip Çıkıyorum. Darbeye Karşı Direniyorum' ve 'Tecrite Hayır, Çözüm İmralı'da' dövizleri taşıdılar.

Mitinge katılanlar, arasında DİSK, KESK ve TMMOB temsilcileri de vardı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri'nde bir araya gelen EMEP üyeleri 'Ne Darbe Ne Dikta, Ne de OHAL. Çözüm Demokratik Halk İktidarı' pankartı ile alana girdiler. Halkevleri, Yeşil Sol Parti gibi çok sayıda kitle örgütü de katıldı. Mitinge HDP İzmir milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat da katıldı.

Mitingde ilk olarak emek ve demokrasi güçlerinin ortak metni okundu. Metni okuyan TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın " Emekten, barıştan ve demokrasiden yana güçler olarak, darbecilere de, sivil dikta heveslilerine de karşı mücadelemizin, sahip çıktığımız değerlerin gereği olduğunun bilincindeyiz. Bugünden sonra yapılacak şey, hangi kesimden olursa olsun ülkemizde demokrasiyi hedef alanlara inat demokrasiyi yeniden inşa etmek ve eşitliği, özgürlüğü tüm toplumsal kesimler için daha güçlü istemektir. Dün olduğu gibi bugün de özgürlük ve demokrasinin sokaklarda ve meydanlarda kazanılacağını ve parlamenter sistemden vazgeçilemeyeceğini vurguluyor, bu bağlamda darbeye ve sivil dikta rejimine karşı durulması gerektiğini ve bu gerekliliği yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtiyoruz" dedi.

Daha sonra konuşmaya başlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Çok tarihi kritik bir süreçten geçiyoruz, sadece Türkiye, Ortadoğu için değil, Dünya için önemli anlardan geçiyoruz. Yakın zamanda bir cunta girişimi yaşandı. Biz bu darbeyi İzmir'den bir kez kınadığımızı belirtiyoruz. Askeri yöntemlerle ülke yönetimine el koymaya çalışanlar hiç bir gerekçeye  başvuramazlar. Dateye iyinin ya da kötüsü yoktur. Bu demokrasi anlayışına vurulacak bir darbedir. Bu darbe girişimi halkın topyekün tepkisi ile ortadan kaldırılmıştır. Biz de alanlardayız, biz de darbeye ve cuntaya karşı mücadele eden bir gelenekten geliyoruz. Darbeyi davet eden siyasi anlayışı alanlarda eleştireceğiz. Alanlar sadece iktidara açık olmamalıdır .

Askerin belirli aralıklarla yönetime el koymak isteyişi, demokrasi anlayışımızın altında yatıyor. Ülkemizde en başından yokluğunu hissettiğimiz en büyük şey demokrasidir. Demokrasi ile alakası olmayan ülkelerde darbe yaşanır. Biz de demokrasi anlayışı oturmadığı için asker yönetime el koyma cesaretini buluyor. 14 yıllık AKP yönetiminde ve öncesinde demokrasi bu ülkede yaşanmadı. Devleti, yönetenlere ve yandaşlarına peşkeş çektiler.

Cemaat yakın zamana kadar devlet katında önemli yerlere sahiptiler, bakanlık, rektörlük, müdürlük. Cemaatçi olmayanlar hedef gösterildi, meslekten atıldı. Bunlar açıktan yapıldı. Devletin kadrolarını ele geçirdiler. Bundan mennundular çünkü AKP'nin kadrosu yoktu.

Biz daha öncesinde de cemaati eleştirdiğimizde AKP'liler saldırıyordu, cemaati eleştirmek tutuklama sebebiydi. Çünkü balık baştan kokmuştu, savcısı, hakimi, emniyetçisi cemaat üyesiydi.  

15 Temmuz'dan bu yana da siyasal anlayışlarında değişen bir şey yok. Demokratik bir uzlaşma anlayışı yok. Bildiğimiz 'Vatan, Millet, Sakarya' anlayışları ile değişen bir şey yok. Cuntacıların başarısız olmasının sebebi ise hiç bir siyasi anlayışının olmaması. Yarın olsa yine karşı çıkacağız. Ama bunu her 10 - 15 yılda bir yaşamak zorunda mıyız? Bu halkın demokrasiye ihtiyacı var. Sizin dost dediğiniz düşman çıktı, düşman dediğiniz dost çıktı, darbeye karşı çıktı.

Biz HDP olarak insanların yüreğinde özgürlük sesini bir araya getirebiliyoruz. Biz demokrasiden yana bir anayasanın kurulmasından yanayız. Darbenin ve tek adam rejiminin de bu ülkeye faydası olmaz. Darbeyle ile mücadele hukuk içinde mecliste olmalı. Darbeyle mücadele bu şekilde olmaz. Cemaatin okullarında okumak suç olamaz, darbeyi destekleyip desteklemediğine bakılmalı. İnsanların malına mülküne el konulmamalı. Bu öfkeyi kini büyütür. Bakıyorsunuz cemaatle alakası olmayanlar da görevinden alınan oldu. Yeni darbe girişimlerine davetiye çıkarıyorlar.  Demokrasi içinde hareket edilmemesi darbe zeminlerini yaratır. Darbe koşulları kendini koruyor.

İmralı'deki tecride karşı atılacak adımlar, ülkenin iç barışına hizmet eder. Bizim artık kana gözyaşına ihtiyacımız yok. Demokratik çözüm ortamı tekrar oluşturulmalı. Siyasilerin değil, askerlerin dokunulmazlığı var. Sadece yargı organlarının kısmi dokunulmazlığı olmalı. Dokunulmazlık verdiğiniz, Cizre'de, Sur'da evleri yakıp yıkanlar gelip Ankara'yayı bombaladı. Vicdansızlık, hukuksuzluk devam ediyor. Biz 'Asker, sivilleri öldürüyor' dediğimiz de mecliste bizim üstümüze yürüdüler ama gerçeği de gördüler. Askerin dokunulmazlığı kaldırılmalı, hükümete bağlanmalı, meclis kontrol edilebilmeli bunları.

Devlete memur alındığında, kimliğine, mezhebine değil, yeteneğine, liyakatına bakılmalı. Böyle yapıldığı için devlet, yurttaş kaynaşması olmuyor. Valilere, generallere, kritik görevlere bakın. Böyle olunca sürekli bir sıkışma hali oluyor. Devleti yeniden inşaa etmek için mecliste bir komisyon kurulmalı. Devlet HDP'nin de malı olmasın, halkın malı olsun.

Bireysel silahlanma çağrıları yapıldı. Bunun geri çekilmesi lazım. Bu büyük bir provakasyona sebep olur. Devlet halkın güvenliğini korumak zorundadır. Darbe ile mücadele işkence olmamalı, adil soruşturma ile olmalıdır. Haksız yere mağdur edilenlerin mağdurları giderilmeli. Tarafsız olan mahkemelerde yargılama olmazsa, darbenin arkasında gerçek güçler ortaya çıkmayacak. Adil yargılanma herkes için olmalıdır. İdam tartışması da sonlanmalıdır. Yeni bir yasa çıkardığınızda geriye doğru yürümez. İdam çıksa bile darbecilere uygulanamaz. Halkı kandırmaktan vazgeçin. İdam caydırıcı değildir.

OHAL uzatılmamalı ve bir an önce sonlandırılmalıdır. Darbeyle mücadele içn mecliste bir komisyon kurulmalı. Biz bunu talep ettik, diğer partiler de bunu desteklenmelidir. Bu zor günleri atlatacağız. Dik durmaya devam edin. Biz demokrasiye inanan milyonlarız. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve alanlarda olmaya devam edeceğiz." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Topçu Kışlası için OHAL fırsatçılığı

SONRAKİ HABER

Onlarca yıllık nedamet sorusu: Terör örgütü mü, değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa