29 Temmuz 2016 12:22

33 kurşunun yarası  hâlâ taze

30 Temmuz günü 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle kurşuna dizilen 33 köylünün katledilmesinin üzerinden 73 yıl geçti. 

Paylaş

Van’ın Özalp ilçesine bağlı Hatrabesorik, Milanengiz, Runehar ve Heretel köylerinde 28 Temmuz 1943 tarihinde askerler tarafından ‘Sınır ihlali yaptıkları’ gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 30 Temmuz günü 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle kurşuna dizilen 33 köylünün katledilmesinin üzerinden 73 yıl geçti. 

Ahmed Arif’in ‘33 Kurşun’ şiirinde anlattığı bu olayda katledilen köylülerin çocukları ve torunları, yıllardır yürüttükleri hukuk mücadelesinden hiçbir sonuç alamadı.

AYNI AİLEDEN 6 KİŞİ KATLEDİLDİ

Üzerinden yıllar geçen katliamın kabul edilmesi ve sorumlularından geç de olsa hesap sorulması için mücadele veren isimlerden biri katliamda 6 yakını kaybeden Hacı Ali Özay.

Amcalarının gözaltına alındıktan sonra beraberindeki 30 kişiyle birlikte Saray Cezaevine götürüldüğünü anlatan Özay, buradaki cezaevi müdürü ve gardiyanların infaz edileceklerini bilmeleri üzerine köylülere kaçmalarını teklif ettiğini dile getirdi. Özay, ancak amcası Sultan Özay’ın “Neden kaçalım, suçumuz nedir? Suçumuz yok gelip bizi evlerimizden aldılar kaçmayacağız” diyerek kaçma teklifini reddettiği belirtti.

Aradan 73 yıl geçmesine rağmen kendileri açısından hiçbir şeyin değişmediğini söyleyen Özay, “Amcalarım katledildikten sonra ailemiz dağıldı. Kürtler eskiden de katlediliyordu bugün de katlediliyor. Ama artık tek fark Kürtler derya deniz oldu, önlerini alamazlar” dedi.

Katliam yaşandığında henüz 10 yaşında olan Saray ilçesine Bağlı Şerefxan köyünde yaşayan 82 yaşındaki Bedile Demirbacak’ın da babası Memi Denizhan katledildi. “Babamı katledenler devlet tarafından cezalandırılmak yerine ödüllendirildiler. İsimleri kışlalara verildi” diyen Demirbacak, aradan yıllar geçmesine rağmen acısının halen dinmediğini ifade eti. Masum insanların evlerinden alıp katledildiğini söyleyen Demirbacak, babasının ve diğerlerinin davasının peşini asla bırakmayacağını dile getirdi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 21 gözaltı

SONRAKİ HABER

Samsun'da 17 öğretmen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...