29 Temmuz 2016 10:13

Mehmet Yurtman tepkisi: Devletten özür beklerken, tutuklandı

Şebnem Yurtman’ın babası Mehmet Yurtman’ın, Erdoğan'a hakaretten tutuklanması Adana'da birçok kurum tarafından protesto edildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Şebnem Yurtman’ın babası Mehmet Yurtman’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanması Adana’da birçok kurum tarafından protesto edildi.

Mehmet Yurtman’ın, kızının ölümünün ardından sosyal medyada acısını dile getirdiği paylaşımları suç delili gösterildi. Mehmet Yurtman'ın, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Bucak köyündeki evinden gözaltına alındığı öğrenildi. Yurtman, emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılıkta da ifade veren Yurtman tutuklanma talebi ile gönderildiği hakim tarafından tutuklandı.

‘ÖNLEM ALMAYANLARA TEŞEKKÜR MÜ EDECEKTİ’

İHD Adana Şube binasında bir araya gelen KESK ,DİSK, İHD, ÇHD, EMO, MMO, EMEP, HDP, ESP, ÖDP, Varto-DER, Adana Alevi Dernekleri, PSAKD, Yeşil Sol Parti, Anadolu-Der ve Emek Gençliği Yurtman’In tutuklanmasına tepki gösterdi.

Kurumlar adına ortak açıklamayı Emek Partisi (EMEP) GYK Üyesi Halil İmrek okudu. “En büyük acıları yaşatmakla yetinmiyorlar, evladını yitirmiş acılı bir babayı tutukluyorlar” diyen İmrek, Mehmet Yurtman’ın kızının ölümüne ilişkin yaptığı paylaşımların fikir özgürlüğü kapsamında dahi değerlendirilmediğini belirtti.

İmrek, “Kızının katline sebep olan bombalı saldırının bilgisini alıp da herhangi bir önlem almayanlara teşekkür mü edecekti” dedi.

Mehmet Yurtman’ın, Leman dergisi ve günlük çıkan gazetelerden haber paylaşımları yaptığını bunların kendi ifadeleri olmadığını söyleyen İmrek, Mehmet Yurtman’ın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu ve insani olmadığını belirtti. OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile savcılara, hakimlere olağanüstü yetkiler verildiğini ifade eden İmrek, “Belli ki, Mehmet Yurtman’ın tutuklanması da yukarıdan verilen bir emir sonucu gerçekleşmiştir” dedi. Hakimin önce tutuklama kararı vermesi sonra da karara gerekçe oluşturmasının bu durumu güçlendirdiğini belirten İmrek, “Hakimin ‘suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali’ demesi de bir suç aradıklarının ispatı” dedi. İmrek, adliyede katibin ‘her gün kararnameler geliyor’ bilgisini ağzından kaçırmasının da bu duruma kanıt olduğunu belirtti. Şebnem’in yaşamını yitirmesinden sonra kızını toprağa verdiği köyü Bucak’tan bir türlü ayrılamayan ve “Kızımın mezarının olduğu yerde kalacağım” diyen baba Yurtman için hakimin, “Kaçma şüphesi olduğunu” iddia etmesini eleştiren İmrek, “Hakimin böyle bir karar vermesi aileyi ve bizleri bir kez daha yaralamıştır” dedi.

Mehmet Yurtman’ın eşi Şafak Yurtman’ın, Ankara katliamında evlatlarını kaybettiklerini ve devletten özür beklerken şimdi de eşinin tutuklandığını söylediğini aktaran İmrek, “Şafak Yurtman, ‘Biz ne yaptık, yüreğimiz yanıyor. Canımız acıyor. Evladımızı yitirmişiz. Acımızı, anlatmışız. Biz devletten özür bekliyorduk. Ama onlar üstüne bir de eşimi tutukladılar’ dedi” şeklinde konuştu.

KATLİAMIN ÜZERİNDEN 9 AY GEÇTİ SORUMLULAR YARGILANMIYOR

“Bu tutuklamalar ile ülkeyi kocaman bir hapishaneye mi çevirmek istiyorsunuz” diye soran İmrek, katiller serbest dolaşırken, katliama uğrayanların tutuklandığını vurguladı. Darbe girişimi sonrası on binlerce insanın yerleri önceden biliniyormuş gibi ‘FETÖ ile bağlantılı’ denilerek yakalanıp, yargılanabildiğini ancak 10 Ekim Katliamı’nın aradan geçen 9 ayda sorumluların, görevini yapmayan bürokratların bulunamadığını, yargılanmadığını dile getiren İmrek, “Şebnem Yurtman kız kardeşimizdir, arkadaşımızdır, yoldaşımızdır. Önce kızının öldürülmesine göz yumun, sorumluları açığa çıkarmayın sonra babasını tutuklayın, yeter artık” dedi.

İmrek, bir kez daha barış, demokrasi, özgürlük ve adalet istediklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mumay'a 15 Temmuz gecesi attığı tweetler soruldu

SONRAKİ HABER

Barış için turna kuşları Japonya'ya ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...