29 Temmuz 2016 08:46

MEB, OHAL genelgesi yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, 'Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri' genelgesi yayımladı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin,  “Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri” genelgesi yayımladı. Genelgeyle okullarda gizlilik derecesindeki birimlerde çalışan personele güvenlik soruşturması yapılması, okul personelinin “Daimi Giriş Kartı” takması ve mesai saatleri dışında okula girmek isteyen personelin bakanlığa bildirilmesi zorunlu kılındı.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in okullara yolladığı genelgeyle OHAL sonrası alınacak önlemler sıralandı. Genelgede “eğitim alanında gücü kırılan FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantılı cuntacılar, 15 Temmuz’da Türkiye’yi korumak için kendilerine emanet edilen araç, cihaz ve teçhizatı vatandaşa doğrulttu” denildi. Okullarda olası terör önlemleri de genelgede sıralandı. Çalışan personelin okullara girişi için  “Daimi Giriş Kartı” alması ve sol üst yakasına takması istendi. Genelgeye göre, personelin mesai saatleri dışında okula girmek istemesi halinde, bu isteği önce amirine bildirecek. Amiri ise MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İdari İşler Başkanlığı'na bildirecek. İzin verilen personelin girişi, kayıt altına alınacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Genelgede okullara giriş çıkışlarla ilgili başka önlemler de sıralandı. Okula veya herhangi bir bakanlık birimine elektrik, su, havagazı ve kalorifer bakım-onarımı gibi amaçlarla gelen kişilerin tamir takımları, taşıdığı çanta ve torbaları girişte kontrol edilecek, onarım süresince kontrol amacıyla bu kişilerin yanında refakatçi bir personel olacak, okul bina ve eklentilerinin etrafı duvar ve tel örgü gibi engellerle çevrilecek, belirli noktalara güvenlik kulübesi yapılacak, okul bahçesine hiçbir surette araç alınmayacak. Öğrenci servis araçlarına ayrılan alan dışında park yapılmayacak, giriş-çıkışlar kayıt altına alınacak ve gizli ve gizlilik dereceli birim ve kısımlarda çalışan personel hakkında, “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması” yapılacak.

SAĞDIÇ: GÜVENLİK SORUŞTURMASI FİŞLEMEYİ AMAÇLIYOR

Eğitim Sen Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, MEB'in okullara yolladığı genelgeyi değerlendirdi. Genelgedeki “gizlilik decesinde birimler”in neler olduğunun anlaşılamaz olduğunu ifade eden Sağdıç, “Genelgede okullarda gizlilik derecesinde önemli olan birimlerde çalışan deniyor. Bu çalışanlardan güvenlik soruşturması isteniyor.  Ancak okullarda gizlilik derecesinde önemli olacak bir birim yok ki. Olsa olsa öğretmenlerin ve öğrencilerin kayıtlarının yer aldığı birimlerden bahsediyorlar. Aslında bu güvenlik soruşturmasıyla okul personeline fişleme yapmayı hedefliyorlar” diye konuştu. Okullarda öğretmen- öğrencisini birbirini tanıdığına dikkat çeken Sağdıç, “Toplumu bu genelgeyle güvensizliğe sevk ediyorlar. İnsanların bir birini ihbar etmesi için teşvik edecekler. Öğretmenler ve öğrenciler bir birini tanıyor. Bu tür genelgelerle insanların bir birine olan güveni azalacak ve bir birini ihbar eder hale gelecek. Bunun örneğini 147 ihbar hattında yaşadık” dedi. 

DUVAR ve TEL ÖRGÜYLE ÇEVRİLİ OKULLAR

Sağdıç, okulların etrafına yapılacak tel örgülerinde okulları okul olmaktan çıkaracağını ifade ederek, “Okulların etrafı zaten yüksek duvarlarla çevrili. Okullar okula bezemiyor. Bir de tel örgü getirmek okulun görüntüsünü iyice bozacak. Hangi öğrenci yüksek duvarlarla çevrili etrafında tel örgü olan okula gitmek ister” diye açıkladı. Okullarda güvenlik önlemleri almak yerine demokratik, laik ve bilimsel eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizen Sağdıç, “Daha fazla demokrasi, bilimsel eğitimle olur. Cemaat ve benzeri yapılanmalar bu yolla okullarda örgütlenemez”dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Valilikten ODTÜ'lü öğrencilerin forumuna suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Ankara Üniversitesi Senatosu'ndan ‘insan hakları’na veto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...