29 Temmuz 2016 08:34

Valilikten ODTÜ'lü öğrencilerin forumuna suç duyurusu

Ankara Valiliği, ODTÜ'de öğrenciler tarafından yayınlanan 'Ne Darbe Ne Diktatörlük' forumu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara Valiliği, ODTÜ'de öğrenciler tarafından yayınlanan “Ne Darbe Ne Diktatörlük” bildirisi ve düzenlenen forumun rektörlük tarafından kınanmasını istedi. Rektörlükten bir açıklama gelmeyince Valilik foruma katılanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bildirilerinin arkasında olduklarını söyleyen öğrenciler, “Bildiri olaylar sırasında ölenlere bir saygısızlık kesinlikle içermemektedir. Tam aksine ‘bizim dediğimizi demiyorsan darbecisin’ anlayışına, ilan edilen OHAL ile inşası hızlanan diktatörlüğe karşı gençliğin mücadele çağrısıdır” dediler. 

ODTÜ öğrencileri geçtiğimiz günlerde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla bir forum gerçekleştirmiş, forumda ülkedeki gelişmeleri tartışmış ve forumdan önce bir bildiri yayınlamıştı. “Ne Darbe Ne Diktatörlük” başlıklı bildiride öğrenciler hem 15 Temmuz darbe girişimine, hem de hükümetin OHAL gibi antidemokratik uygulamalarına tepki gösterdiler. Bildiride üniversitelere ilişkin de “Açıktır ki üniversitelerde 'cemaatçi avı' diye yola çıkıp, Barış İçin Akademisyenler imzacıları ve diğer muhalifleri tasfiye etmeye çalışanlar demokrasi için yapmıyor bunu. Ve bunca açık gerçekliği biliyoruz ki milyonlar da görüyor ve rahatsız oluyor. Rahatsızız, darbe girişiminin de darbeyi bastırıp kendi diktatörlüğünü inşa edenlerin de yarattığı rahatsızlıkları fısıltılarla konuşuyoruz.
Ama gün fısıltılarımız birleştirme günü, fısıltılarımızı çığlıklara, haykırışlara çevirme günü. Rahatsızlıklarımızı, korkularımızı, kaygılarımızı bir araya gelerek aşmanın günü” ifadelerine yer verildi. 

VALİ ODTÜ REKTÖRÜ'NDEN AÇIKLAMA İSTEDİ

Bildirinin yayınlanmasının ardından öğrenciler önce yandaş medya tarafından “cahiller” denilerek hedef gösterildi. Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, ODTÜ Rektörünü telefonla arayarak bu bildiriyi yalanlaması veya kınamasını istedi. Ancak bir açıklama yapılmayınca ODTÜ Rektörlüğü’ne resmi bir yazı yazıldı. Yazıda, “Bu açıklamanın üniversitelerine mensup öğretim görevlileri veya öğrencileri tarafından yapılmış ise bilgi verilmesi, bu şekilde bir açıklama yapılmadıysa Rektörlük tarafından bu hususun bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulması” istendi.
ODTÜ Rektörlüğü’nden bir cevap alınamayınca, Ankara Valiliği, düzenlenen forum ve adı geçen şahıslar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

ÖĞRENCİLER BİLDİRİNİN ARKASINDA

Valiliğin suç duyurusunun ardından öğrencilerle konuştuk. Bildirilerinin ve düzenledikleri forumun arkasında olduklarını söyleyen öğrenciler “Gençliğin seçeneği ne darbe ne OHAL!” dediler. Adını vermek istemeyen öğrencilerden biri “'Ne darbe ne diktatörlük' başlığıyla yayınlanan ODTÜ öğrencilerinin ortak bildirisi ilk elden Akit ve Yeni Şafak gibi iktidar ağzı gazeteler tarafından karalandı ve aşağılandı. Bu durum aynı kanallardan ODTÜ'ye önceden de gelen saldırıların bu dönem koşullarında pekişerek geleceğine işaret ediyordu” dedi. Valiliğin talebinin “hak ve hürriyetlerin ayaklar altına alınması” olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten öğrenci, şunları söyledi: “ODTÜ öğrencileri olarak bugün aldığımız ortak tavır, yüksek öğrenim gençliğinin seçeneksizlikler arasına sıkıştırılmasına ve taleplerinin gün be gün edileceği bir karanlığa sürüklenmesine karşıdır. Empoze edilmeye çalışıldığı gibi darbe yanlılığı veya olaylar sırasında ölenlere bir saygısızlık kesinlikle içermemektedir. Tam aksine ‘bizim dediğimizi demiyorsan darbecisin’ anlayışına, ilan edilen OHAL ile inşası hızlanan diktatörlüğe karşı gençliğin kendi seçeneği olarak hepsine karşı ortak bir mücadeleyi sürdürmenin gerekliliği vurgulanmaktadır. Bugün böyle bir saldırının gelmesi ODTÜ'nün öğrenci hareketi noktasından merkezi bir rol üstlenmesinden ve bunun ilk elden ezilmesi istenmesindendir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

ATO: Kapatılan hastanelerdeki sağlık emekçisi ne olacak?

SONRAKİ HABER

MEB, OHAL genelgesi yayımladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...