29 Temmuz 2016 00:43

Milli Eğitimde temel istihdam sözleşmeli olacak

MEB KHK’sine, boş öğretmen norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebileceğine ilişkin ek madde eklendi.

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebileceğine ilişkin ek madde eklendi. Yapılan değişiklik ile KPSS ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınavın ardından, sözleşmeli öğretmen atamaları, kamu emekçileri açısından büyük riskler taşıyor. Sözleşmeli öğretmen istihdamını, “Kamu istihdamının yüzde 45’i eğitim iş kolundadır. Kamuda sözleşmeli istihdam dönemi eğitim alanı üzerinden başlatılmıştır diyebiliriz” şeklinde yorumlayan Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, “Temel istihdam biçimi sözleşmeli istihdam biçimi olacaktır” dedi.

MEB ‘SÖZLÜ SINAV’ YAPACAK

Sözleşmeli öğretmen alımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla yapılacak. Her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılacak. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.
Hükümetin uzun zamandır güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptığını ifade eden Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Aydoğanoğlu, “Geçmişte yapamadıkları değişikliği OHAL döneminde hayata geçirecekler gibi gözüküyor. Bu saatten sonra kamuya kadrolu öğretmen alınmaz. FETÖ gerekçe gösterilerek hep sözleşmeli öğretmen alınacaktır” dedi.
Mülakatın torpil anlamına geldiğini ifade eden Aydoğanoğlu, “Hükümet sözlü sınavda etnik kimlik, siyasi görüş, din ve mezhebe bakıyor. Tamamen ayrımcı bir iktidar var. Hükümetin tamamen dünya görüşüne yakın, mümkünse AKP’den siyasi referans sahibi olanlar alınacaktır. Öğretmenlerin bilgi birikimi kültür düzeyi kesinlikle ölçülmeyecektir. Sıkı bir güvenlik araştırması yapacaktır. Sadece öğretmenlerin değil, ailesinde herhangi bir şekilde ‘paralel yapıyla’, sol örgütlerle bağlantısı olan varsa onları eleyecektir. Torbadan çıkmış gibi robot gibi çalışacak ‘makul öğretmen tipi’ isteyecekler. Bundan sonra kadrolu alım yapılmayacaktır. ‘Sızma yapılabilir’ diyeceklerdir. Bunu yaparken iktidarın güdümünde olmayanları elemek için ellerini güçlendireceklerdir” diye konuştu.
Sözleşmeli öğretmen atamasında bir başka nokta ise iş gücü maliyetini azaltmak. Aydoğanoğlu, “Sözleşmeli öğretmenler saat başı çalıştıkları için sigortaları eksik yatıyor. Asgari ücretin altında alıyorlar. İş gücü maliyetini azaltmak için de tercih edilebilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İki Eğitim Sen üyesi daha açığa alındı

SONRAKİ HABER

İş Gücü Tasarısıyla mesleğimiz ve halkın güvenliği tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...