29 Temmuz 2016 00:29

‘İmparator savcılar dönemi başladı'

OHAl kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile, darbe soruşturmasını yürüten savcılara olağanüstü yetkiler verildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Darbe soruşturmasını yürüten savcılara verilen olağanüstü yetkilerin doğuracağı sonuçları hukukçularla konuştuk.
KHK’ler ile temel insan haklarını ortadan kaldıracak şekilde düzenlemeler yapıldığını ifade eden Avukat Ercan Kanar, savcılara verilen olağanüstü yetkilerle ‘imparator savcılar’ döneminin başladığını ifade etti. KHK’ler ile verilen yetkilerin ve uygulamaların ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Kanar, “Yaşananlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHS) temel maddelerine aykırıdır. Yine Anayasa’da ve OHAL koşullarında dahil temel hakların korunması, kanunsuz suç ve ceza olmaz, kanun geriye yürümez gibi pek çok kural hiçe sayılarak KHK’lerle rafa kaldırılıyor” dedi.

12 EYLÜL DÖNEMİ GİBİ

Söz konusu KHK ile avukatların da bazı yetkileri cumhuriyet savcısının kararıyla kısıtlanabilecek. Savcı gerek gördüğü taktirde ‘Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek’ durumlarda avukatların dosya inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisini de sınırlayabilecek. Böylesi bir yetkinin adil yargılama hakkına engel olduğuna vurgu yapan Kanar, “Bu karar dürüst yargılama hakkının en önemli ilkesi olan ‘Silahların eşit olması’ ilkesine aykırıdır. Avukatın müvekkiliyle görüşmesinin 5 gün süreyle kısıtlanması ya da görüşün engellenmesi, 12 Eylül dönemindeki işkence döneminin tekrar başlatıldığı anlamına geliyor” diye konuştu.

ADİL YARGILAMA HAKKI ENGELLENİYOR

Savcılara tanınan olağanüstü yetkilerin OHAL kanunu ile Anayasa’nın 120’inci ve 125’inci maddelere uygun olarak verilmiş olduğunu belirten Avukat Fikret İlkiz ise, “OHAL kanuna uygun olmakla birlikte Ceza Kanunu’nun birçok maddesine aykırı. Ancak gözaltıların ve tutuklamaların sayıca fazla olması yetkilerin artırılmasını olağan kılıyor” dedi.
İlkiz, avukatların yetkilerini sınırlayabilecek maddenin ise ‘ölçülülük ilkesine’ aykırı olduğunu söyledi. İlkiz, “AİHS’nin 15’inci maddesi ve OHAL’le ilgili Anayasa’nın 15’inci maddesi gereğince ‘ölçülülük ilkesi’ bakımından iddianın başladığı yerde savunma başlar.
 Fakat getirilen sınırlama buna aykırıdır ve adil yargılama hakkına engeldir. Bu karar denetimle temel hak ve özgürlüklerin aşılması yönündedir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da OHAL teröre çare olmadı

SONRAKİ HABER

İki Eğitim Sen üyesi daha açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...