28 Temmuz 2016 13:13

Kara para düzenlemesi komisyondan geçti

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde geri çekilen OHAL ilanından sonra yeniden Meclis gündemine alınan kara para düzenlemesi Komisyonda kabul edildi.

Paylaş

Kamuoyunda gelen tepki üzerine 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde geri çekilen OHAL ilanından sonra yeniden Meclis gündemine alınan kara para düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. 

Vergi, sigorta primi ve gümrük vergilerinin 30 Haziran 2016’ya kadar olan borçlara taksitle yeniden yapılandırma imkanı getiren ve yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirmelerinin önünü açan yasa teklifi önceki gün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. AKP tarafından verilen teklif, vergiler ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılıyor.

Yapılandırmalar, 30 Haziran da dahil, bu tarihten önceki dönemi kapsıyor. Düzenlemeyle kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmiyor. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi öngörülüyor.

Toplam 14 maddeden oluşan teklif, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile her türlü gemi, yat ve diğer su araçları yıl sonuna kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan tanıyor.

Muhalefet tarafından kara para aklamaya neden olacağı söylenen yasa teklifine göre Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, hiçbir şekilde herhangi bir vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmaması öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Turist  sayısında büyük düşüş

SONRAKİ HABER

Şebnem Yurtman’ın babası, 'Erdoğan'a hakaret'ten tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...