28 Temmuz 2016 06:23

fed faiz artırımı yapmadı

Beklentileri karşılayarak faiz artırımı yapmayan fed, Eylül ayında faiz artırımına işaret etti.

Paylaş

ABD Merkez Bankası (fed), beklenildiği gibi politika faizinde değişikliğe gitmedi. fed, minimum faiz oranını beklenildiği gibi yüzde 0,25 olarak belirledi. Maksimum faiz oranı ise yüzde 0,50 olarak bırakıldı. fed yetkililerinin açıklamalarında, ABD ekonomisindeki kısa vadeli risklerin azaldığına dikkat çekildi ve bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına gidilebileceğine işaret edildi. 

Eylül ayında yapılacak olan fed toplantısında faiz artırımının görülebileceği belirtildi.

fed’in faiz artırımı yapmaması “ABD ekonomisinin iyileşmemesi” anlamına gelirken, fed yetkilileri Haziran ayında yapılan toplantıdan bu yana ABD istihdam piyasasında kısmı iyileşme yaşandığına işaret etti. 

ARALIK AYINDAN BU YANA FAİZ DEĞİŞMEDİ

fed 10 yıl sonra ilk kez 2015 yılı Aralık ayında faizleri sıfır seviyesinden yüzde 0,25 seviyesine yükseltmişti. O tarihten itibaren fed, faiz artırımı yapmadı.

BU YIL 3 TOPLANTI DAHA YAPILACAK

fed'in bu yıl faiz kararı açıklayacağı üç toplantısı daha olacak. Bunlar Eylül, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşecek. Kasım ayında fed'den bir faiz artışı beklenmiyor çünkü fed toplantısı ABD Başkanlık seçimlerinin bir hafta öncesine denk geliyor.

FED'İN ARTIRMASI NE ANLAMA GELİYOR?

fed’in politika faizini artırması sonucu Dolar'a olan ilgi artacak ve Dolar'la işlem gören varlıklara yatırımcılar daha fazla ilgi gösterecek. Bu durumun sonucunda Türkiye gibi gelişmekte olan ve dış sermayeye bağlı ülkelerden ABD’ye doğru sermaye çıkışı yaşanacak ve ekonomik göstergeler aşağıya doğru inecek. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Eski Bursa Valisi ile Eski Emniyet Müdürü gözaltında

SONRAKİ HABER

2 Orgeneral TSK'dan istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...