28 Temmuz 2016 05:18

Çilek üreticisi belirsizliğe fide dikti

Sezonun ilk yarısında Rus pazarının kapanması ile beklentileri boşa çıkan çilek üreticileri, pazarındaki belirsizliğe rağmen yeni fideleri dikti.

Paylaş

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezleri arasında yer alan Antalya'da üreticiler sezonun ilk yarısını zararla kapattı. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin sonrası Rusya'nın sebze ve meyve alımını durdurmasından olumsuz etkilenen çilek üreticileri, umudu ekimine başlanan yeni fidelere bağladı. Sezonun ilk yarısında Rus pazarının kapanması ile birlikte beklentileri karşılanmayan çilek üreticileri, pazarındaki belirsizliğe rağmen yeni fideleri dikmek zorunda olduklarını vurguladı. 

SEZONUN İLK YARISI ZARARLA KAPANDI

Sezonun ilk yarısında ürettiği çileği iç pazarda tükettiklerini belirten üretici Hikmet Çelik, ihracat kapılarının kapanması ile birlikte 2015 yılının ilk döneminde ortalama 3 buçuk TL'den kapanan sezonun 2016 yılının ilk yarısında ise 2 TL'nin altına düştüğünü aktardı. Yer yer bir liraya dahi çilek sattıklarını söyleyen Çelik, maliyetleri kafa kafaya karşıladıklarını dile getirdi. Rusya ve İsrail ile yapılan anlaşma ile birlikte piyasada beklenti içine giren Çelik, neden çilek ekiminde ısrarcı olduklarını ise "Şu an hangi meyve ya da sebzeye el atsan aynı. Domates, salatalık, biber veya patlıcan hiçbiri fark etmiyor. Hepsinin piyasası Rusya ile yapılan ticarete bağlı" sözleriyle durumu özetledi. Rusya ile yapılan anlaşma sonrası umutlandıklarını ifade eden Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Rus pazarının etkilenmesinden endişeli. 

'ARAZİLER KİRALIK BOŞ BIRAKILAMAZ'

Olası krize karşı önceki yıllara oranla daha az miktarda üretim yapmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Çelik, kiralık sera ve tarlaların boş kalmasının yüksek maliyetine dikkat çekti. Üreticilerinin yüzde 90'ının arazilerde kiracı olduklarının bilgisini veren Çelik, arazilerin bundan dolayı boş bırakılamadığını vurguladı. Yine doların yükselmesi ile birlikte çilek üretiminde maliyetlerin daha da yükseldiğine işaret eden Çelik, hükümetin yanlış politikalardan vazgeçmesini diledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da eş zamanlı operasyon!

SONRAKİ HABER

Darbe arası 9 ‘ÇED Raporu gerekli değildir' kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...