28 Temmuz 2016 01:26

Darbeye de OHAL’e de HAYIR

Antalya Organize Sanayi’den plastik işçisi Tugay Öztürk OHAL ve darbe girişimi ile ilgili Evrensel'e yazdı

Paylaş

Tugay ÖZTÜRK
Antalya Organize Sanayi’den plastik işçisi

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından, olağanüstü halin (OHAL) devreye sokulması, biz işçiler arasında da tartışmalara ve farklı yorumlara yol açtı.

Kimileri OHAL’in gerekli olduğunu, devletin içine sızmış olan Cemaat yapılanmasının temizlenmesi için, OHAL’ in ilan edilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu söylüyor. Hatta ve hatta devletin içine sızan yapının tamamen kazınmadan, OHAL’ in kaldırılmaması gerektiğini savunuyor.

Ama şu bir gerçek ki, darbeler,  OHAL’ler, baskıcı politikalar hiçbir zaman, biz işçilerin ve emekçilerin yararına olmamış, hep kazanılmış haklarımızın elimizden alındığı zamanlar olmuştur.

Darbe girişimcilerini yakalamak veya yargılanmalarını sağlamak için OHAL ilan edilmesi gerekçe olmamalıdır.

12 Eylül askeri darbesinden sonra, en çok acıyı ve yokluğu çeken de yine biz işçiler ve emekçiler oldu. 24 Ocak kararlarının devreye sokulması, bizler üzerine ağır bir yük getirdi.

Zaten zor olan çalışma koşulları yeni hak gasplarına, düşük olan ücretlerin daha da geriletilmesine, zam taleplerinin bastırılmasına ve türlü çeşitli zamlar ve vergilere neden olacaktır.

Kıdem tazminatını kaldırmak için elinden gelen her şeyi yapan AKP Hükümeti, zorunlu bireysel emeklilik sistemini de hayata sokmaya çalışacak, ücretlerimizden zorla kesinti yapacaktır. Kuş yemi kadar olan ücretlerimizden kesile kesile bizlere hiçbir şey kalmayacaktır.

Taşeron sistemini daha da güçlendirecek, kırık dökük olan iş güvencemiz elimizden alınacaktır. Özel istihdam büroları adı altında, modern kölelik dayatılıyordu, bu darbe girişimiyle, sistem daha da baskıcı hale getirilmeye çalışılacak.

İşte bu bakımdan OHAL uygulamasının biz işçi ve emekçilerin haklarımızı gasbetmesine asla izin vermemeliyiz.

Hem darbeye, hem de tek adam sistemine karşı yapılması gereken de, işçiler, emekçiler ve bu ülkenin tüm ezilen halkları olarak, ortak bir mücadeleyi, işyerlerimizde, sokaklarda ve meydanlarda hayata geçirmektir. 

ÖNCEKİ HABER

Taleplerimizden sözleşmemizden haklarımızdan vazgeçmemeliyiz

SONRAKİ HABER

Hedef  diktatörlükse durum kötü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...