28 Temmuz 2016 00:52

OHAL bahanesine karşı birlik olmak önemli

Darbe girişimi ve OHAL ilanı işçiler arasında politik tartışmayı hızlandırırken bir taraftan da bir bölünme de yarattı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Darbe girişimi ve OHAL ilanı işçiler arasında politik tartışmayı hızlandırırken bir taraftan da bir bölünme de yarattı. Çerkezköy B/S/H fabrikasında da işçilerin bugünlerde en önemli tartışma konuları darbe, demok-rasi, OHAL. Gelişmelerin ve OHAL’in ilanının, başta 2017 sözleşmesi olmak üzere birçok açıdan kendilerini olumsuz etkileyeceğini aktaran işçiler, “Metal patronları OHAL’i bahane edebilir. Bunun karşısında birlik olmak önemli” dedi.

Ağırlıklı olarak AKP’ye oy veren işçiler ile AKP karşıtı işçiler arasında süren bu tartışma ortak sorunların üstünü örtüyor. Darbenin engellenmesinden sonra neler olacağı konusunda ise işçiler karamsar bir tablo ortaya koyuyor. “Demokrasi nöbeti” eylemlerine katıldıklarını söyleyen bir B/S/H işçisi, kendisi de dahil birçok işçinin kaygı içinde olduğunu belirtiyor. Kendisinin de darbeye karşı olduğunu söyleyen başka bir B/S/H işçisi ise işçiler olarak darbeye karşı çıkmakta bile bölündüklerini dile getiriyor.

GÜVEN SORUNU

Fabrikadaki bölünmenin darbe engellendikten sonra ortaya çıkan yeni durum üzerinden gerçekleştiği görülüyor. İşçilerin bir kısmı OHAL’in darbecilere ve “FETÖ”ye karşı ilan edildiğini söylerken bir kısmı ise OHAL’in işçiler de dahil her şeyi etkileyeceğini dile getiriyor. Bir B/S/H işçisi aslında meselenin Cumhurbaşkanına güvenip güvenmeme meselesi olduğunu belirtti.

“Bundan sonra işçilerin durumu nasıl olur?” diye sorduğumuzda ise büyük bir kısmı “Kötü olur” cevabını verdi. Gelişmelerin ve OHAL’in ilanının, başta 2017 sözleşmesi olmak üzere birçok açıdan kendilerini olumsuz etkileyeceğini aktardı. Metal direnişinden dolayı 2017 sözleşmesinin iyi olacağını beklediklerini belirten işçiler, “Ama bu süreci metal patronları değerlendirerek. OHAL’i bahane edebilirler” dedi. İşçiler, aynı zamanda baskıların artacağını, kıdem tazminatı gibi birçok yasal haklarının da ellerinden alınacağını söyledi.

BİRLİK OLMAK ÖNEMLİ

Bir taraftan darbeye karşı çıkarken diğer taraftan, kendi çalışma ve yaşam koşullarının daha da kötüleşmesi kaygısı taşıyan işçiler, “Sıcak gelişmelerin olduğu bugünler geride kalacak ve kendi sorunlarımızla daha da ağır bir şekilde yüz yüze kalacağız. Bunun karşısında birlik olmak önemli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Camide gençlere IŞİD kumpası

SONRAKİ HABER

Taleplerimizden sözleşmemizden haklarımızdan vazgeçmemeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...