28 Temmuz 2016 00:51

Camide gençlere IŞİD kumpası

İsveç'in, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları banliyölerinde, apartmanların giriş katlarında bulunan bazı camilerde gençler IŞİD'e örgütleniyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'in, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları banliyölerinde, apartmanların giriş katlarında bulunan bazı camilerde Afganistan ve Irak savaşına katılan imam ve hatipler görev yapıyor. Bu kişilerin çocuk ve gençleri kandırarak Irak ve Suriye’ye, IŞİD saflarında savaşmaları için gönderdikleri iddia ediliyor. “Cennet, para, araba ve evlendirme” vaadiyle kandırılarak IŞİD’e gönderilen bu gençler ölüm makinelerine dönüştürülüyor.
İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen Gazetesi Muhabiri Kassem Hamade, IŞİD’ın kandırmaya çalıştığı 17 yaşındaki bir gençle söyleşi yaparak IŞİD’ın camileri eleman kazanmak için bir üs olarak kullandığını ortaya çıkardı.

ARABA, MAAŞ VE EVLİLİK VAATLERİ 

Stockholm’un merkezindeki Medborgarplasen’de, İsveç’in en büyük camisi bulunuyor. 

Ahmed adındaki genç, babasıyla birlikte gittiği camide namaz kıldıktan sonra 40 yaşlarında bir adamın yanına geldiğini ve biraz sohbet ettikten sonra aniden konuyu değiştirerek kendisiyle birlikte Suriye’ye gitmek isteyip istemediği sorusunu sorduğunu belirtiliyor: “Tamamiyle suskun kaldım. Şoke oldum. Suriye’ye gidenlerin ateş etmeyi öğrendiklerini, ehliyetleri olmasa bile araba kullanabildiklerini, maaş aldıklarını ve istedikleri kadınla evlenebildiklerini söyledi. Az ileride duran babamın dikkatini çekmek için ona baktım. Gelip beni bu adamdan kurtarmasını istiyordum.”

Olanları babasına anlattığında, babasının adamı ittiğini ve polise şikayet etmekle tehdit ettiğini söyleyen Ahmed, 15 ve 16 yaşlarında iki yakın arkadaşının kandırılarak Suriye’ye götürüldüklerini ve arabalarının mayına çarpması sonucu her ikisinin de yaşamını yitirdiğini anlatıyor.

SOSYAL MEDYA KULLANILIYOR 

Expressen gazetesinin yaptığı araştırmalar, IŞİD’ın eleman kazanmak için sosyal medya, arkadaşlık ilişkileri ve camileri kullandığını gösteriyor. Yine habere göre, IŞİD, Facebook ve Twitter aracılığıyla Müslüman ülkelerden gelen gençlerle ilişki kuruyor ve gençlere vaatlerde bulunuyor. 

Aileleri ikna etmek için ise Suriye’ye anne ve babaların da katıldıkları “geziler” düzenleniyor. Yoksul mahallelerde, zemin katlarda açılan bazı camilerde, IŞİD elemanları yoğun bir propaganda ve devşirme faaliyeti yürütüyor. İddialara göre banliyölerdeki bazı camilerde de imamlar, cuma hutbelerinde halkın IŞİD’e katılması için vaazlar veriyor.

İSTİHBARAT BAŞARISIZ OLDUĞUNU KABUL ETTİ

İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) Basın Sözcüsü Simon Bynert, Expressen Gazetesine, IŞİD’ın çocuk yaştaki kişileri saflarına katmak için çalışmalar yürüttüğü iddiasını doğruladı. 

Säpo Müşteşar Yardımcısı Johan Sjöö de, Dagens Nyheter isimli gazeteye IŞİD’e elaman kazandıran ve maddi destekte bulunan kişilerin belirlenmesinde başarısız olduklarını söyledi. Bundan sonra strateji değişikliğine gideceklerini, gümrük, vergi ve ekonomik suçlulukla mücadele eden kurumlarla daha yakın iş birliği yapacaklarını belirtti. 

IŞİD ve benzeri örgütlerin saflarına katılmayı suç sayan yasanın 1 Nisan 2016’da yürürlüğe girmesinden sonra İsveç Hükümeti, Säpo’ya 60 milyon kron ek yardımda bulunmuştu.

ÖNCEKİ HABER

EXPO 2016’da İnanılmaz böcekler

SONRAKİ HABER

OHAL bahanesine karşı birlik olmak önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...