27 Temmuz 2016 14:53

‘Tek çare demokrasiyi kurumsallaştırmaktır’

OHAL’in devrede olduğu 1992 yılında 17 gün boyunca işkence gören HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, OHAL kararı alan hükümeti uyardı

Paylaş

OHAL’in devrede olduğu 1992 yılında 17 gün boyunca işkence gören HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, OHAL kararı alan hükümeti uyardı: “17 gün çırılçıplak geceli gündüzlü işkenceye maruz kalanlardan biriyim. 3 gün kalorifere bağlı kaldım. Hem fiziki hem ruhsal işkencelere tabi tutulduk. Bu yol yol değil, tek yol demokrasiyi kurumsallaştırmaktır.”

OHAL’in tanığı ve mağduru olduğunu dile getiren Botan, 1992 yılında Van’ın Başkale ilçesinde gözaltına alınarak, 17 gün işkencede kaldığını hatırlattı. O dönem lise öğrencisi olduğunu belirten Botan, gözaltına alındıktan sonra 3 gün Başkale’de tutulduğunu ardından ise o dönem Van merkezde JİTEM tarafından kullanılan bir binaya götürüldüğünü söyledi. Botan, “17 gün çırılçıplak geceli gündüzlü işkenceye maruz kalanlardan biriyim. Daha o zamana kadar devletin gaddarlığını kitaplardan okumuştum. Ama gerçek anlam da 1992 yılında devlet ile yüzleşmem oldu. İlk defa devlet denen yapının ve olgunun nasıl bir yapı olduğunu ve nasıl vahşetler dolu bir yapıda olduğunu yaşadım. Çok yoğun işkenceye maruz kaldım. 3 gün kalorifere bağlı kaldım sonra JİTEM binasında kaldım. Burada hem fiziki hem ruhsal işkencelere tabi tutulduk” dedi.

‘İNSANLIĞA TEHDİTTİR’

O günden bugüne hiçbir şeyin değişmediğini sözlerine ekleyen Botan, OHAL adı altında sıkıyönetim uygulamalarının devreye sokulduğunu vurguladı. Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasını, “Doğrudan infazdır” şeklinde değerlendiren Botan, şöyle devam etti: “30 gün birine hiçbir şey yapmasınız da onu alıp, bir yere kapattığınızda bu bile kendi başına büyük bir işkencedir. Binlerce insanı böyle bir muameleye tabii bırakan ülkede bırakın evrensel insan haklarını, asgari anlamda insanı insan yapan değer, olgu ortadan kalkıyor. Bu insanlık dışı uygulama, insanlığa karşı bir tehdittir.” İktidarının bu yaşananlardan ders çıkarmasını öneren Botan, “Tüm bu yaşananların panzehiri demokrasidir. OHAL ilan edip, OHAL adı atlında sıkıyönetim uygulamak ne AKP’yi kurtarır ne Cumhurbaşkanını. Bu yol yol değildir. Bunun tek yolu var; demokrasiyi kurumsallaştırmaktır. Aksi halde bu zihniyet sürekli darbeleri üretir” dedi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Antep Gazi-Ulaş’ta sendika değiştirme baskısı

SONRAKİ HABER

‘Oğlumun infazı katliamların başlangıcıydı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...