27 Temmuz 2016 13:56

YHK'den taşeron sağlık işçilerine yüzde 1’lik zam

Yüksek Hakem Kurulu, İzmir’de farklı hastanelerde çalışan taşeron sağlık işçileri ile ilgili TİS'i yıllık yüzde 1 zam ile kapattı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yüksek Hakem Kurulu, İzmir’de farklı hastanelerde çalışan taşeron sağlık işçileri ile ilgili önüne gelen toplusözleşmeyi enflasyon altında bir oranla sonlandırdı. Kurul, asgari ücretteki zammı gerekçe göstererek sözleşmeyi yıllık yüzde 1 zam ve toplamda 10 günlük ikramiye ile kapattı. Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Sarıçoban, bunun çözümünün işçilerin yasaların yapılmasına müdahil olmasından geçtiğini söyledi.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Buca Seyfi Demirsoy, Karşıyaka ve Menemen Devlet Hastanesinin klinik destek birimi işlerini yürüten taşeron Nif-Tem Şirketi ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Sendikası arasında başlayan toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulunda sonuçlandı.

Patronun masaya oturmaması üzerine arabuluculuk kurumu olan Yüksek Hakem Kuruluna giden toplu iş sözleşmesi karara bağlandı. 2016 yılını kapsayan sözleşme toplamda 60 işçiyi ilgilendiriyor. YHK, işçilerin almış olduğu günlük çıplak ücretlerine yıllık yüzde 1 zamda karar kıldı. Zammın yanı sıra işçilere altı ayda bir 5 günlük ikramiye verilmesini de kararlaştırdı. Sözleşmede ücretlerin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, geçinme endeksleri, ödenmekte olan ücretler, çalışma koşulları ve gelir unsurları dikkate alınarak belirlendiği ifade edildi.  

İKİ ÜYEDEN ŞERH

TİS kararı oy çokluğuyla kabul edilirken, 2 kurul üyesi TİS’e, düşük olduğu gerekçesiyle şerh koydu. İki üye, şerhinde şimdiye kadar olan benzer TİS kararlarında altışar aylık olarak yapılan yüzde 2’lik, 3’lük zammın 2016’nın tamamı için yüzde 1 olarak kabul edilmesine ve ikramiyelerin 20 günden 10 güne düşürülmesine itiraz ettiklerini belirtti. Şerhte ayrıca sosyal yardım ücretlerinin daha fazla olması gerektiği de ifade edildi. 

‘GREV YASAĞINI KULLANIYORLAR’

Sözleşmeyi gazetemize değerlendiren Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, sağlık iş kolunda, grev yasağından dolayı işverenlerin masaya oturmadığını belirterek, “İşveren, masaya oturunca daha fazla vermek zorunda kalacağını biliyor. Ondan dolayı YHK’ye gönderip verilecek yüzde 1 zamma güveniyorlar. Sendika baypas edilmiş durumda. Enflasyonun çok altında bir zam. Türk-İş Genel Başkanı da bunun vicdansızlık olduğunu ve kabul edilemez olduğunu söyledi ve bu konuyla ilgili hükümetle görüşmesi oldu” dedi.

‘ÇÖZÜM İŞÇİLERİN YASALARA MÜDAHİL OLMASINDA’

TİS sürecine işçilerle beraber hazırlandıklarını ifade eden Sarıçoban şunları söyledi: “İşçiler bundan dolayı tepkili ama sürecin nasıl ilerlediğini, bu rakamın bizim talebimiz olmadığını anlatıyoruz. Bunun çözümü işçilerin, yasalar yapılırken müdahil olmasıdır. Eğer iş yasalarını siyaset belirliyorsa işçiler de tam tersine siyasete karışması lazım. Bütün sendikaların itirazı var bu sürece. Bütün süreç aynı, işleyiş değişmiyor. İster Türk-İş, ister Hak-İş ister DİSK olsun değişen bir şey yok. O yüzden sendika arasında ayrım da kalmadı. İşçiler kendi mücadelesini vermediği, hak arama değişmediği sürece değişen bir şey olmaz.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de 'Darbelere hayır, demokrasi hemen' mitingine çağrı

SONRAKİ HABER

Dicle Üniversitesi'nde 40 akademisyen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...