27 Temmuz 2016 11:08

Yunanistan kamuoyu 8 askerin akıbetini tartışıyor

Yunanistan basını ve hukukçular, Türkiyeli 8 askerin OHAL koşullarında iadesine karşı çıkıyor, uluslararası mahkemede yargılanmalarını istiyor.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Darbe girişiminin ardından bindikleri helikopterle acil iniş izni isteyerek Yunanistan’ın Aleksandropolis şehrine inen ve burada Yunan güvenlik güçlerince tutuklanan 8 Türk askerle ilgili tartışmalar devam ediyor. 

Askerler geçtiğimiz Perşembe günü yasadışı yollarla Yunanistan’a girmek suçlamasıyla iki ay hapse mahküm edilmiş ancak cezaları ertelenmişti. Can güvenliği sorunu nedeniyle Atina’ya getirilen askerlerin iltica talebinin görüşülmesi dün 19 Ağustos’a ertelendi. 19 Ağustos’tan sonra iltica için başvuracak ve yetkililere iltica talepleri doğrultusunda ifade vererek gerekçelerini bildirecekler. Askerler, şu anda Atina’nın kuzeyinde bulunan polis kurumunda kontrol altında tutuluyorlar. 

REDDEDİLİRSE ÜST MAHKEMEYE BAŞVURULACAK

İltica taleplerinin işleme konmasından kısa süre sonra incelenerek karara bağlanması beklenirken, askerlerin avukatlarından biri olan Katerina Dapudani, olumsuz karar çıkması durumunda tüm üst mahkemelere başvuru yapacaklarını açıkladı. Eğer normal prosedür uygulanırsa, tüm bu sürecin uzun bir zaman dilimine yayılması büyük olasılık durumunda.

Bu arada 8 asker, avukatları aracılığıyla Yunan kamuoyuna yönelik bir de açıklama yayınladılar. Açıklamada, darbe girişimi ile ilgilerini reddeden askerler, Türkiye ordusunun subayları olmaktan gurur duyduklarını belirterek, Türkiye’deki yaşananlardan dolayı da “üzüntülerimizi  belirtiyoruz” dediler. 

TÜRKİYE’YE İADE TARTIŞMASI

Askerlerin iltica taleplerine ve olası bir iade kararına karşın Yunan kamuoyunda oldukça geniş tartışmalar yaşanıyor. Özellikle hükümet çevrelerinin ve devlet yetkililerinin askerlerin geri verilmesi doğrultusunda bir eğilim taşıdıkları ancak uluslararası anlaşmaları da uygulamak zorunda kaldıkları yapılan yorumların ortak noktası durumunda. 

Bu konuda Türkiye ile yeni sorunların yaşanmasının ülkenin zaten içinde bulunduğu zorlukları artıracağı gerekçesi de ön plana çıkarılıyor. 

HUKUKÇULAR ‘İADE EDİLMESİNLER’ DİYOR

Ancak darbe girişiminden hemen sonra gündeme gelen önlemler, tutuklamalar, OHAL kararı, işkence iddiaları ve kovuşturmalar geri verilme talebinin yerine getirilmesini zora sokacağa benziyor.  

İdam sorunun tartışılması ve tutuklulara işkence yapılması Yunan basınının hemen hergün verdiği haberler içinde yer alıyor. Darbe girişiminin “Allahın lütfu” olarak değerlendirildiği ve daha otokratik bir rejime geçiş yaşandığı iddialarını tartışan çok sayıda makale yayınlanıyor ve bu konuda kamuoyunda da bir eğilim oluşmuş durumda. 

Yunanistan’ın tanınmış çok sayıdaki hukukçusunun açıklamaları da bu yönde ve uluslararası anlaşmalar nedeniyle “iade olmaması” gerektiğini görüşü hakim.

‘TÜRKİYE’DE DEĞİL ULUSLARARASI MAHKEMELERDE YARGILANSINLAR’

YUNANİSTAN solu ve kitle örgütleri de askerlerin geri verilmesi durumunda halka karşı suç işledikleri ve katliamlara ortak oldukları suçlamasıyla değil, Erdoğan yönetimine karşı suç işledikleri suçlamasıyla yargılanacaklarını savunuyor ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalarını talep ediyorlar. Ayrıca Türkiye yönetiminin ülkede tüm demokratik hak ve özgürlükleri rafa kaldırdığını ve yönetime muhalif olan tüm kesimlerin terörize edilmeye çalışıldığı belirtilerek, olası bir iadenin baskıcı bir yönetimin daha da güçlendirilmesine  hizmet edeceğini belirtiyorlar.  

Geri verme talebinin kabul edilmesinin iltica hakkkı konusundaki hakkın ihlal edilmesi  anlamına da geldiği üzerinde durularak 8 askere iltica verilmemesi ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalarının sağlanmasını savunuyorlar. 
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL işkencesinde 17 gün kalan Botan: Bu yol yol değil

SONRAKİ HABER

Almanya’da ‘Türkiye Mitingi’ tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...