27 Temmuz 2016 10:56

OHAL işkencesinde 17 gün kalan Botan: Bu yol yol değil

OHAL'in devrede olduğu 1992 yılında 17 gün boyunca işkence gören HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, OHAL kararı alan hükümeti uyardı.

Paylaş

Darbe girişimin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan talebiyle ilan edilen 3 aylık OHAL kararını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, hükümetin girdiği yolun yol olmadığına dikkat çekti.

1992 yılının Nisan ayında bölgede uygulanan OHAL döneminde 17 gün işkencede kalan Botan, o günlerde yaşananları anlattı. 

'17 GÜN ÇIRILÇIPLAK İŞKENCEDE KALDIM' 

OHAL'in tanığı ve mağduru olduğunu dile getiren Botan, 1992 yılında van'ın Başkale ilçesinde gözaltına alınarak, 17 gün işkencede kaldığını hatırlattı.

O dönem lise öğrencisi olduğunu belirten Botan, gözaltına alındıktan sonra 3 gün Başkale'de tutulduğunu ardından ise o dönem Van merkezde JİTEM tarafından kullanılan bir binaya götürüldüğünü söyledi.

Botan, "17 gün çırılçıplak geceli gündüzlü işkenceye maruz kalanlardan biriyim. Daha o zaman kadar devletin gaddarlığını kitaplardan okumuştum. Ama gerçek anlam da 1992 yılında devlet ile yüzleşmem oldu. İlk defa devlet denen yapının ve olgunun nasıl bir yapı olduğunu ve nasıl vahşetler dolu bir yapıda olduğunu yaşadım. Çok yoğun işkenceye maruz kaldım. 3 gün kalorifere bağlı kaldım sonra JİTEM binasında kaldım. Burada hem fiziki hem ruhsal işkenceler tabi tutulduk" diye anlattı. 

Botan, şöyle devam etti: "30 gün birine hiçbir şey yapmasınız da onu alıp, bir yere kapattığınızda bu bile kendi başına büyük bir işkencedir. Binlerce insanı böyle bir muameleye tabi bırakan ülkede bırakın evrensel insan haklarını, asgari anlamda insanı insan yapan değeri, olguyu ortadan kalkıyor. Bu insanlık dışı uygulama, insanlığa karşı bir tehdittir." 

Botan, OHAL'in üçüncü gününde Van'da 4 yaşındaki bir çocuğun sokak ortasında 4 zırhlı araçla ezilerek katledildiğini hatırlatarak, "Vali ya da gerekli bir merci bir açıklama yapma gereği bile duymadı" diye konuştu. 

İktidarının bu yaşananlardan ders çıkarmasını öneren Botan, "Tüm bu yaşananların panzehiri demokrasidir. OHAL ilan edip, OHAL adı atlında sıkıyönetim uygulamak ne AKP'yi kurtarır ne cumhurbaşkanını. Bu yol yol değildir. Bunun tek yolu var; Demokrasiyi kurumsallaştırmaktır. Aksi halde bu zihniyet sürekli darbeleri üretir" uyarısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizreli Nerse: Oğlumun infazı katliamların başlangıcıydı

SONRAKİ HABER

Yunanistan kamuoyu 8 askerin akıbetini tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa