27 Temmuz 2016 10:20

Öcalan ile görüşme neden engelleniyor?

İmralı Cezaevi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan 1 yıldan uzun zamandır haber alınamaması, sağlığı ve güvenliği için endişe veriyor.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

En son görüşmenin yapıldığı 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşmelere izin verilmezken, 15 Temmuz darbe girişi sonrası sağlık ve güvenliği konusunda ciddi kaygılar taşınıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘Sağlığı iyi endişelenecek bir şey yok’ açıklaması kaygıları azaltmadı. Bölgenin bir çok yerinde Öcalan üzerindeki tecrit koşullarının kaldırılması ve avukatlarıyla görüşmesinin sağlanması için eylemler düzenleniyor.
Gelişmeleri Evrensel'e değerlendiren DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, Öcalan’ın yakalandığı günden bugüne üzerinde sürekli bir tecrit uygulaması olduğunu ifade ederek, “Amaç halk ile bağını koparmak. Bu bir sonuç vermedi çünkü milyonlarca Kürt Sayın Öcalan’ı önderi olarak atfetti. Bunu her alanda gösterdi” dedi.

‘DEVLET ADIM ATMALI’

Türkiye’nin barış meselesinde Ortadoğu’da örnek bir ülke haline gelmesinin yolunun Abdullah Öcalan ile görüşülmesinden geçtiğini söyleyen İpek, “Kalıcı ve sürekli barış konusunda Türkiye bir adım atacaksa, istediği barışsa eğer yapması gereken tek şey Sayın Öcalan ile görüşmedir. Türkiye de ki barış koşullarına büyük katkılarının olacağını ve çözümü geliştireceğine inanıyoruz. Bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün devlet yapılanmaları kendisinden olmayanı hep yok saydı, 40 yıllık bir savaş süreci yaşandı. Bu savaş sürecinde birçok defa ateşkes yapıldığını biliyoruz. Fakat ateşkesler ülkede savaş isteyenler tarafından sürekli bozuldu” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağın’ın açıklamalarına da değinen İpek, “Herhangi bir sorun yok endişelenmeyin, deniyor. Madem herhangi bir sorun yok neden avukatları, ailesi veya İmralı heyetiyle görüştürülmüyor? Kürt halkının iradesi Sayın Öcalan’dır. Nasıl ki darbeye karşı insanlar iradesini ortaya koyuyorsa ve saygı gösteriliyorsa, bugün Kürt halkının iradesine de saygı duymak gerekiyor. Tıkanan sürecin atılması için devletin adım atmasını bekliyoruz” dedi.

‘BÖLGE’DE GERGİNLİK HAKİM’

Diyarbakır İnsan Hakları Şube Başkanı Raci Bilici ise Öcalan’ın durumuna ilişkin darbe girişiminden bu yana Bölge’de gergin bir bekleyişin hüküm sürdüğünü ifade ederek Kürt sorununun çözümünde anahtarın Öcalan olduğunu söyledi.
Öcalan’ın Türkiye’de adil yargılanma hakkının elinden alındığını belirten Bilici, “Türkiye cumhuriyeti yasalarında cezaevinde olan kişilerin sahip olan haklar tanınmadı. Yani ayrı bir hukuka tabi tutuldu ve ayrı bir yerde tutuldu” dedi. Bilici, çözüm sürecinin başlamasıyla Öcalan ile görüşme koşullarının biraz daha iyileştiğini fakat o süreçte dahi ailesi ve İmralı heyeti dışında hiç kimseyle görüştürülmediğini belirterek,  “Darbe süreciyle birlikte ise Sayın Öcalan’a yönelik alınmış olan kararlar var. Darbe girişiminde bulunanlar Sayın Öcalan’ı ya imha edecektiler ya da alıkoyacaktılar. Bu durumda da iç savaşı, çatışmayı getirmek amacıyla bunu hedeflemişlerdi.  Şimdi bundan hareketle de darbe gecesinden bu yana bölge halkı Öcalan’ın durumundan endişe duyuyor” dedi.
Kürt halkının Öcalan’ı bir önder olarak gördüğünü söyleyen Bilici, “Kürt halkı için konumu tartışılmaz bir şeydir. Türkiye Cumhuriyeti de, uluslararası güçler de bu konumu çok iyi biliyor. Eğer devlet iç barışı istiyorsa, bu ülkede demokratikleşmenin, insan haklarının gerçekten yaşam bulmasını istiyorsa ilk başta Kürt meselesinin çözümünden başlamalıdır. Kürtlerle barışmanın tek yolu da Öcalan’ın şahsı üzerinde geliştirilecek olan tutumdur. Eğer olumlu bir tutum geliştirir, diyalog, müzakere kanalları açılırsa savaş biter” dedi.

ÖNCEKİ HABER

DBP ve HDP, Diyarbakır'da pazar günü miting yapacak

SONRAKİ HABER

Önder: Çözüm süreci devam etseydi bugünlere gelmezdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...