26 Temmuz 2016 12:45

İngiltere’de Big Sam dönemi

İngiltere Sunderland’ı çalıştıran tecrübeli antrenör Sam Allardyce’ı göreve getirdi.

Paylaş

Serhat BORA*

Majör turnuvalarda en son 1966 yılında mutlu sona ulaşan İngiltere, Euro 2016 fiyaskosunun ardından Teknik Direktör Roy Hodgson ile yolları ayırdı ve son dönemde Sunderland’ı çalıştıran tecrübeli antrenör Sam Allardyce’ı göreve getirdi. Adaylar arasında birinci sırada Arsene Wenger göze çarparken Jurgen Klinsmann ve Steve Bruce gibi teknik patronlar da basında epey konuşuldu. 22 yıllık kariyerinde hiçbir büyük turnuva kazanamayan, Şampiyonlar Ligi’nde herhangi bir maçı bulunmayan ve oynattığı futbol tarzıyla da sürekli eleştirilen “Big Sam” artık Ada’da futbolun patronu diyebiliriz. Sözleşme detayları henüz resmi olarak açıklanmazken basında yazılanlara göre senelik üç milyon pounddan iki yıllık sözleşme imzalandı.

BİG SAM

Sam Allardyce 1994 yılında üçüncü ligde kalmayı bir puan farkla başarabilen Blackpool takımında göreve geldi ve serüven böyle başladı. Bir sonraki durak şu günlerde pek popüler olmasa da futbol tarihinde çok önemli bir yeri olan Notts County kulübü oldu. Allardyce burada dördüncü ligde mücadele etti ve ikinci sezonunda takımını bir üst lige çıkarmayı başardı. Ardından Bolton ile görüştü ve 1999 yılında 45. doğum gününü kutlarken Bolton menajeri olarak göreve başladı. Takımı Colin Todd’dan aldığında Bolton Championship’te 12. sıradaydı ve yedi buçuk yıl sonra Bolton’dan ayrılırken takım Premier Lig’de yedinci sıradaydı ve bir lig kupası finali ile birlikte iki kez Avrupa kupalarına katılma başarısı göstermişti. Aslında bu dönem kariyerindeki yegane istikrarlı dönem diyebiliriz çünkü başka hiçbir takımda bu kadar uzun süre görev yapmadı ve bu başarıları elde edemedi.

Bolton döneminin ardından sıra Newcastle United’daydı. 2007’de üç yıllık kontrat ile göreve getirilen Big Sam orada sadece 7 ay kalabildi. Newcastle döneminden sonra Blackburn Rovers’ın başına geçen Allardyce göreve geldiğinde 19. sırada bulunan takımı sezon sonunda 15. sıraya kadar yükseltmeyi başararak ligde tuttu. Daha sonra West Ham’da da benzer bir hikaye vardı. Avram Grant yönetimindeki West Ham küme düşmüştü ve tek hedef tekrar Premier Lig’e dönmekti. Allardyce başardı. Son olarak ise 8 hafta sonunda 3 puanla ligin dibine demir atan Sunderland’a geldi ve sezon sonunda Big Sam geleneği sürdürerek yine Premier Lig’de kalmayı başardı. Kariyeri boyunca eleştirilere maruz kalan İngiliz, özellikle uzun toplara dayalı bir mantaliteyi benimsediği dönemlerde ve West Ham’ın başında olduğu dönemlerde sıkıcı bir futbol oynattığı gerekçesiyle gerek medya tarafından gerekse kendi taraftarlarınca oldukça eleştirilmişti. İngiltere Milli Takımının da son dönem performansı göz önüne alındığında Allardyce’ın yine çok zor bir işe soyunduğu bir gerçek. Kariyeri boyunca üst düzey bir takımı çalıştırmamış olsa da şu anda futbolun beşiğinde en önemli görevde ve genç,dinamik bir ekiple neler yapacağını hep birlikte göreceğiz.

*Futbol Akademi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

Darbe girişimi ve OHAL, barış yürüyüşünü erteletti

SONRAKİ HABER

PKK'lilerin cenazelerini yıkayan imam görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...