26 Temmuz 2016 12:32

Çukurova’da ‘Yaşam Sanat’

“Yaşam Sanat”, 24. (temmuz-ağustos 2016) sayısına gelmeyi başarmış bir dergi…

Paylaş

İsmail BİÇER

Çukurova her anlamıyla bereketli bir coğrafya. Orhan Kemal’i, Yaşar Kemal’i, Yılmaz Güney’i, Muzaffer İzgü’yü ve daha nice kalemleri ve sanatçıları üretmiş bu geniş ve sıcak topraklar, edebiyatımızın bilinç katmanları olan ‘dergicilik’ dünyamıza da yer yer eşlik etmiş, etmeye de devam ediyor.

Bu dergilerin bir kısmı yayın hayatına maddi olanaksızlıklar nedeniyle son vermiş olsa da, “Ardıçkuşu”, Aykırısanat”, “TersakanToros”, “Turunç”, “Çağdaş Yaşam” ve “Yaşam Sanat”  son yılların ilk akla gelenleri arasındadır.

“Yaşam Sanat”, 24. (temmuz-ağustos 2016) sayısına gelmeyi başarmış bir dergi… Derginin sahibi Adana Yaşam Sanat Derneği adına Mehmet Taşar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hülya Ekmekçi, Sanat Yönetmeni Duran Aydın.

“Yaşam Sanat” her sayısında olduğu gibi, 24. sayısında da çok önemli bir konuyu kapağına taşımış bulunuyor: “Sivas Yangınlarına Su Taşıyanlar”. 1993’te Sivas’ta (Madımak Otelinde) gerçekleşen ve 35 aydınımızın yakılmasıyla son bulan vahşeti, 23 yıl geçmiş olmasına rağmen unutturmayarak edebiyatın ve insanlığın penceresinden aralıyor.

“Siu Kızılderilileri; topraklarını işgal eden, doğasını kirleten, emperyalist amaçlarını bir uygarlık projesiymiş gibi sunan batılı sömürgecilere ve korkunç bir katliam yapan ABD güçlerine karşı direnişin de simgesidir aslında. Onların bu güçlere söylediği sözleri, biz de bugünün iktidarlarına söylemeliyiz. 

‘Sizler çatal dillisiniz. Bizonlarımızı katlediyorsunuz. Ağaçların sesini, rüzgarın öğütlerini anlamıyorsunuz. Bizleri nasıl anlayacaksınız?’

Paranın dini, imanı, milliyetçiliği olmadığı gibi vicdanı da yoktur. O nedenle paranın iktidarları insanı da doğayı da anlamaz. Egemenliğini sürdürmek için vicdan denen o yüce yargıcı hem yüreklerinden hem de belleklerinden silmek zorundadırlar. (…)” (Yaşam Sanat, Sayı: 24, Sayfa: 3).

“Yaşam Sanat”ın, “Sivas Yangınlarına Su Taşıyanlar” sayısında yer alan şair ve yazarlar sırasıyla şu isimlerden oluşuyor: İsmail Biçer, Mehmet Genç, Furkan Çirkin, Özge Sönmez, Berdar Doğan, Burhan Yeşilyurt, Meral Kutluğ İlsever, F. Bacara Çağlayan, Kezban Şahin Taysun, Murathan Çarboğa, Sabahattin Yalkın, Ahmet Oktay, Arif Madanoğlu, Hüseyin Atabaş, Duran Aydın, Zeki Büyüktanır, Ramazan Teknikel, Halit Payza, Nurşen Kaygısız, Oğuz Tümbaş, Nuray Tunç, Asım Gönen, Bilsen Başaran, Demet Duyuler Doğan, Coşkun Karabulut, İhsan Topçu, Salih Gözek, Osman Akyol, Hasan Ildız, Emine Çakır, Vedat Yazıcı, Atila Er, Gülsüm Işıldar, Ali Ozanemre, Esen Yel, Seval Arslan, Murat Özmen, Selda Kaya ve Gülderen Canyurt.

Çukurova’nın bu cesur, içerikli imece dergisi yalnız bırakılmamalı…

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de gözaltına alınan 4 gazeteci serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Van halkı ablukaya karşı sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...