26 Temmuz 2016 11:44

Emek piyasasına katılımda kadın-erkek uçurumu büyüyor

IMF’nin ‘Göç ve Doğu Avrupa Üzerindeki Etkileri’ raporunda, Türkiye’de emek piyasasına katılımda kadın-erkek uçurumunun yüzde 16 olduğu belirtildi.

Paylaş

Orhan AYSEZEN 

IMF’nin ‘Göç ve Doğu Avrupa Üzerindeki Etkileri’ raporunda, Türkiye’de emek piyasasına katılımda kadın-erkek uçurumunun yüzde 16 olduğu belirtildi. Raporda ayrıca mültecilerin ülke ekonomisini büyüttüğü yer aldı. IMF uzmanları komşu ülkelerden aldığı göç sayesinde Türkiye ve Rusya’nın yıllık yüzde 0.3 daha fazla büyüme sağladıklarını bildirdi.

IMF’nin ‘Göç ve Doğu Avrupa Üzerindeki Etkileri’ başlıklı yeni uzman raporunda “Göçün Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin potansiyel büyümelerini düşürmesi şaşırtıcı değil” denildi.

Rapora göre işçi göçü, 1990’dan bu yana yıllık çalışma çağındaki nüfus artışını ortalama yüzde 0.5 ve 1 oranında azalttı. Bu yaşanmasaydı Baltık ülkeleri ve Güneydoğu Avrupa’da emek arzı yüzde 10-20 fazla olabilecekti.

Araştırmalar net işçi göçünün Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin üçte ikisinde düşük GSYH artışına neden olduğunu ortaya çıkardı.

İşçi göçü özellikle Güneydoğu Avrupa’daki bazı ülkelerde (Arnavutluk, Karadağ ve Romanya) ile Baltık ülkelerinde (Letonya, Litvanya), 1999-2004 arasında yıllık büyüme oranlarını yüzde 0.6-0.9 kırptı.

Bu kayıpların üçte ikisi işçi göçünün emek arzı üzerindeki doğrudan etkisine bağlandı, kalanı da beceri düzeyinin kötüleşmesiyle açıklandı. 

IMF raporunda Türkiye’de emek piyasasına katılımda kadın-erkek uçurumunun yüzde 16 olduğu, bu uçurumun AB’deki en yüksek oran olduğu belirtildi. Kadın erkek arasında emek piyasasına katılım uçurumu Baltık ülkelerinde yüzde 1.5’tan az.

55-64 yaş grubu işçilerinin, bu yaş altı gruba göre emek piyasasına katılımlarının yüzde 10 daha az olduğu da kaydedildi.

Raporda “Bir ailede ikinci bir çalışan kişiye yönelik caydırıcı vergilerin kaldırılması, kadınların emek piyasasına girişini kolaylaştırmak üzere ulaşılabilir kreş hizmetlerinin artırılması söz konusu olabilir. Emeklilik yaşının uzatılması da bir çözüm olarak görülebilir” denildi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Kent Savunması yarın Kabataş'ı savunacak

SONRAKİ HABER

6 ayda en az 58 mülteci işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...