26 Temmuz 2016 10:52

‘Alevilere yönelik provokasyonların önüne geçilmeli’

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, darbe girişimi sonrasında Alevi mahallelere saldırı ve Alevi başkanlara tehdidi Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Alevi mahallelerine saldırı ve  Alevi kurum başkanlarına tehdit iddiaları için Meclis araştırılması açılmasını istedi.

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa çıkanlar arasından bazı gruplar Alevilerin yoğunlukta olduğu mahallelerde provokatif girişimlerde bulunmuştu.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul,  Alevi mahallerine dönük yapılan bu saldırıların yeni bir Alevi katliamına yol açmaması, halkları karşı karşıya getirecek provokasyonları önlemek için Meclis bünyesinde araştırma komisyonun kurulmasını teklif etti.

'SALDIRILAR YENİDEN ÜRETİLİYOR'

Toğrul, araştırma önergesine gerekçe olarak, darbe girişimi sonrasında Malatya, Hatay, Gazi Mahallesi gibi Alevilerin yoğunlukta olduğu yerleşim yerlerine dönük provokatif yaklaşımları gösterdi. Bu provokasyonlardan sonra kimsenin gözaltına alınmadığına ve tutuklanmadığına dikkat çeken Toğrul, “Olayların üzerine gidilmemesi, Alevi yurttaşları tehdit eden kişi ve grupları teşvik etmekte, korumaktadır. Bilinmektedir ki; Maraş, Çorum, Malatya, Sivas Katliamlarının sorumlularının bugüne kadar sürekli olarak korunup kollanması, bugün Alevilere yönelik saldırıları yeniden üretmekte, Alevileri hedef gösterenleri cesaretlendirmektedir” dedi.

ALEVİ BAŞKANLARINA TEHDİT

Alevi kurum başkanları ve kurumlarının tehdit edildiğine yönelik iddiaların bulunduğunu belirten Toğrul önergesinde “Alevi kurum başkanları, kendilerini telefonla arayanların küfür ve hakaret ettiğini ifade ederek 'Sizi parçalayacağız' diye ciddi tehditler olduğunu belirtmektedir” dedi.

Sokağa çıkanlar arasında bazı grupların Alevilere sloganlarla satıştığını belirten Toğrul, hükümetin bu tehditlere dönük sessizliğini kaygı verici bulduğunu belirtti.

Demokratik hak ve özgürlüklerin güvenceye alınmasının toplumsal barılı getireceğini vurgulayan Toğrul, başta Aleviler olmak üzere farklı toplumsal kesimlere dönük benzeri provokasyonların önüne geçilmesi amacıyla Meclis’te bir araştırma komisyonun kurulmasını teklif etti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Alevi Dernekleri: Her türlü darbeye hayır

SONRAKİ HABER

Emek Partisi, Çorlu ilçe örgütünü açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...