09 Mayıs 2012 09:55

Kamu emekçileri ne istiyor?

Kamu emekçilerinin toplusözleşme görüşmeleri 30 Nisan 2012 tarihinde başladı. Süre yasaya uygun olarak işletilirse 21 Mayıs’ta toplusözleşme veya toplantı tutanakları imzalanacak.  29 Mayıs 2012 tarihinde ise toplusözleşmeye son nokta konulmuş olacak. Toplusözleşme görüşmeleri başlarken Çankaya Belediyesi&rsquo

Kamu emekçileri ne istiyor?
Paylaş
Şükran Doğan

TEMEL ÜCRETLER DÜŞÜK

Belediye emekçilerinin temel ücretleri ile ilgili soruya verdikleri yanıtlar, emekliliğe yansıyan ücretlerin ne kadar düşük olduğunun göstergesi. Temel ücretler 885-1800 lira aralığında değişiyor. 885 TL, ankete katılanların yarısının temel ücreti durumunda. 2011 yılında iş yerinde yapılan toplusözleşmeden alınan ilave ücretler, yol yardım ücreti ve ek ödemelerle birlikte, tüm ele geçen ücretler toplamı 2 bin-2 bin 500 TL aralığında seyrediyor.

Belediyelere uzun yıllardır kadrolu memur alınmadığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bu ücretleri alanlar uzun yıllardır çalışanlardan oluşuyor. Önemli bir kısmı ise emeklilik yaşı gelmiş ama ücretlerinde yaşanacak düşüş nedeniyle emekliye ayrılamayanlar.

Temel ücretin 3 bin TL’den az olmaması tümünün ortak isteği. Yine ele geçen tüm ücretlerin emeklilik ücretlerine yansıtılması da ortak talepleri.

VERGİ DİLİMİ ŞİKAYETİ

Emekli olduklarında açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edilmelerini kabul edilemez buluyorlar. Bir çalışanın verdiği örnek yeterince açıklayıcı: Şu anda aldığı ücret 2 bin 473 TL, emekliye ayrılırsa alacağı ise 1150 TL.  Ücretler böylesine düşükken kiminin Ekim, kiminin Kasım ayıyla birlikte vergi dilimine girmesiyle yılın son aylarında ücretlerinde ciddi düşüş oluyor.

Ocak ayında zam yapıldığında, zam miktarı geçen iki-üç ayın kaybını bile karşılamıyor çoğu zaman. Bu nedenle kamu emekçilerinin zaten düşük olan ücretlerinin vergi dilimine girmemesi temel bir talep olarak yer alıyor.

YILLARIN EMEĞİ İLE EV BİLE ALAMIYORLAR

Gerçek bir toplusözleşme ve grev içeren sendikal düzenleme ilk talepler içinde yer buluyor. Diğer talepler bunun ardından sıralanıyor. İşgüvencesi, eşit işe eşit ücret, sosyal haklarda iyileştirme, ücretsiz yemek ve servis sağlanması, sağlıktaki katkı-katılım paylarına son verilmesi, çocuğu okuyanlara eğitim ödeneği verilmesi, evlilik-ölüm izinlerinin arttırılması, aile ve çocuk yardımlarının yükseltilmesi, yılda iki ikramiye, tatil ikramiyesi, kurumsal hizmet-içi eğitim öne çıkan talepler. Özel olarak altı çizilen talep ise, memurların var olan gelirleri ile ev almasının mümkün olmadığı ve bu nedenle belediyeler tarafından arsa verilmesi.

‘GÜVENCESİZLİĞE KARŞI KADRO’ TALEBİ

4-b, 4-c, sözleşmeli, taşeron vb. tüm güvencesiz çalışanların kadroya alınması genel kabul gören talepler arasında. Özellikle belediyelere yandaşlık ilişkisi üzerinden değil, KPSS ile kadrolu çalışan alınması, ankete katılanların çoğu tarafından ifade edilen talep. Taşeron ve sözleşmeli çalıştırma düzeni, özelleştirmenin parçası ve emekçilerin birlikteliğini bozucu bir yöntem olarak görülüyor.

KADINLAR AYRIMCI POLİTİKALARDAN ŞİKAYETÇİ

Cins ayrımcılığı ve ikinci planda görülme sonucunda yetkili yerlere görevlendirmelerde ayrımcılık yapılması kadınların ortak bir sorunu olarak yer alıyor. Kadın çalışanlar, erkek egemen anlayışın işyerlerinde de görüldüğünü ifade ediyorlar. Kadınlar, doğum ve süt izinlerinin yetersizliğinden ve diledikleri biçimde kullanamamaktan şikayetçi.

Aynı zamanda doğum, çocuk bakımı, regl gibi kadınlara özgü durumların sorun olarak görülmemesi de şikayet konusu. Kreş, özellikle 0-3 yaş kreş ve etüt merkezleri de çoğunluklu talepler içinde yer alıyor. İşyerindeki sorunlar içinde mobbing ve taciz az da olsa yer bulurken, sağlıklı ve hijyen ortamlarda çalışma isteği de ifade ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seyfi Teoman yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Patronun karşısına dikileceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...