26 Temmuz 2016 00:15

Ekonomik kaygılar eylem ve düşünce halini belirliyor

Esenyurt’tan Bir Cam İşçisi: Bütün ülkede olduğu gibi bizim fabrikamızda da darbe hem hissedildi hem de fazlasıyla tartışıldı.

Paylaş

Esenyurt’tan Bir Cam İşçisi
İstanbul

Merhaba sevgili Evrensel okurları,
Ben Esenyurt’ta yaşayan bir cam işçisiyim. Bütün ülkede olduğu gibi bizim fabrikamızda da darbe hem hissedildi hem de fazlasıyla tartışıldı. İlk olarak cumartesi sabahı mesaiye gitmek için evden çıktığımızda servislerin gelmeyişi ve işlerin iptal olmasıyla hissettik darbeyi. Tabii gece hepimiz sabaha kadar televizyonlardan da takip etmiştik. Sonrasında pazar günü mesaimizi gerçekleştirdik.
Fabrikada darbe girişiminin gerçekleştiği gece sokağa çıkmış epey arkadaşımız var. Halkın sokağa çıkarak darbeyi engellediği kanısındalar. Elbette evde eşini çoluğunu çocuğunu bırakıp çıkmayan ama çıkmak istemiş olan arkadaşlarımız da var. Hemen herkes darbe girişimini büyük bir öfkeyle karşıladı ve hem darbecilere hem de Fethullah Gülen’e bol bol küfürle bu sitemlerini dile getirdiler. Bazı arkadaşlarımız da darbeden dolayı doların artmasından epey rahatsız. Doların artmasıyla hayatın daha da pahalılaşacağı kanısındalar. Cumhurbaşkanının başına bir şey gelmesi durumunda bunun ekonomiye olacak etkilerinden dolayı da çok kaygılılar.
Bu durum bana 1 Kasım’da istikrar adına AKP’ye giden oyları açıklar nitelikte oldu. Darbe girişiminin gerçekleştiği günden beri akşamları meydanlara sokağa çıkan arkadaşlarımız bunu bütün halkın birlik içinde yaptığını ve herhangi bir partiye mal edilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Darbe gecesi teslim olan erlere yapılanlarla ilgili ise herkes lanet ediyor. Sonuçta rütbesiz askerler ne yaptıklarının ayırdında olmadan komutanların emirlerini uygularlar, ama IŞİD’vari zihniyet ile linç ve kafa kesmeye varan işkenceleri insanlık dışı olarak ve bir grup fırsatçı tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyorlar.
Fırsatçıdan kasıt zaten asker düşmanı olan bu  fırsatla sokağa çıkıp askerlere saldıran kesim olduğunu iddia ediyorlar. Şüphesiz böyle düşünmelerinde etkisinde oldukları milliyetçi politikaların da etkisi var. OHAL meselesi ise darbe kadar tartışılmasa da bu durumun çalışma koşullarını ve mesaileri etkileme ihtimalinden epey tedirginler ama henüz pek bir rahatsızlık durumu yok buna dair. Pek çoğu sabah “OHAL olunca ne oluyor yani?” sorusuyla karşıladı OHAL’i. Sizin anlayacağınız demokratik hak ve özgürlüklerden ziyade ekonomik kaygılar eylem ve düşünce halini belirliyor. Bizim fabrikada durum böyle.

ÖNCEKİ HABER

Mektubuma cevap bekliyorum: Ne yapmalı, nasıl düşünmeli?

SONRAKİ HABER

OHAL ilan edilince, yasaklanan grevimiz geldi aklıma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...