26 Temmuz 2016 00:21

Filistinli çocuk gazeteci: Burada yeterince gazeteci yok

Bu kız çocuğu çektiği her bir görüntü ile dünyaya, Batı Şeria’da İsrail tarafından işgal edilmiş topraklarda Filistinlilerin yaşadıklarını gösteriyor.

Paylaş

Halkına uygulanan şiddet Filistinli küçük kızı çevresinde olup bitenleri kaydetmeye itti.
‘Bir görüntü bin sözcüğe bedeldir’ ya da ‘Her yer güllük gülistanlık değildir’ sözleri, kamerası ve anlatımlarıyla gazetecilik yapan 10 yaşındaki kız çocuğu Janna Ayyad’ın yaşamını anlatıyor.
Çektiği her bir görüntü ile bu kız çocuğu, dünyaya, Batı Şeria’da İsrail tarafından işgal edilmiş topraklarda Filistinlilerin yaşadıklarını gösteriyor. Bir yetişkin gibi yaşayan ve dünyanın en genç gazetecilerinden biri olan bu küçük kız...

‘BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUM’

‘Dünyadaki tüm çocuklar gibi oyun oynamak ve barış içinde yaşamak istiyorum. Çatışmalar içinde yaşamak ve katledilmek istemiyorum. Çocukluğumu ve hayatımı yaşamak istiyorum’ diyor Janna.
Janna, kamera kullanmaya 7 yaşında başlamış. Onu sosyal medyayı kullanmaya iten Batı Şeria’nın bir köyü olan Nabi Saleh’de yaşananları yayma isteği olmuş. Burada amcalarından biri ve kuzeni öldürülmüş.
Annesi Nawal Tamimi, şunları söylüyor: Mustafa’yı katlettiklerinde askerlere, ‘Onu neden öldürdünüz? Ben şimdi onu özleyeceğim!..’ diye bağırdı. O günden sonra onda bir şeyler yapması gerektiği düşüncesi uyandı.
Küçük gazeteci kız kamerasını hep yanında taşıyor, Bölgede İsrail askerlerinin yaptığı tutuklamaları ve onların Filistinlilere uyguladıkları şiddeti kameraya alıyor ve Filistin topraklarının işgal edilmesine karşı yapılan eylemlere katılıyor... Ve başına geleceklerden de hiç korkmuyor.

BİR YA DA İKİ DAKİKA İÇİNDE ANINDA BİLGİ

‘Yanıma bir yedek pil ile birlikte kameramı alıyorum. Bir de gazlı saldırı ve benzeri saldırılara karşı bazı malzemeler...’ diyor, işe hazırlık olarak. Çevresinde olup biteni Facebook, Twitter ve Instagramda birinci tekil şahıs olarak anlatıyor, sonra bilgisayarın başına oturuyor ve görüntüleri tanıklıklarla eşleştiriyor.
Fotoğrafçı olan amcası Bilal Tamimi ona teknik ve protesto biçimleri konusunda yardımcı oluyor. Ona, dünyanın Filistin’de yaşananlara karşı duyarsız kalan kesimine karşı nasıl mücadele edebileceğinin yollarını öğretiyor.

YAŞADIKLARINI DİLLENDİRMEYE KARAR VERDİ

Üzüntü ile “Burada olanları yansıtacak yeterli sayıda gazeteci yok...Arkadaşım öldü, çok sayıda insan yaralandı ve bir o kadarı da tutuklandı. O zaman bunları haberleştirecek gazeteci yoktu,” diyor Janna. Bütün çocuklar gibi Janna arkadaşlarıyla oynamaktan zevk alıyor; ancak sokakta bir olay olduğunda koşarak kamerasını alıyor ve yüreklice olanları kaydediyor. Yaşadığı gerçekliği tüm dünyaya anlatmak için gazetecilik yapıyor; mücadelesini bu yolla sürdürüyor.
(palestinalibre.org’dan çeviren: Hilal Ünlü)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Telli’den görsel sanatlar üzerine: GörSen

SONRAKİ HABER

BEDAŞ: İstanbul'un 4 ilçesine elektrik vermeye çalışıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa