25 Temmuz 2016 19:29

Kadın gazetecilerden, Zehra Doğan’ın tutuklanmasına tepki

Mardin’in Nusaybin ilçesinde haber takibi yapan Zehra Doğan’ın tutuklanmasına kadın gazeteciler tepki gösterdi.

Paylaş

JİN Haber Ajansı (JINHA) Editörü Zehra Doğan’ın Nusaybin’de tutuklanması sonrası tepkiler gelmeye devam ediyor. Kadın gazeteciler, Doğan’ın aylarca yasaklar altında, bombardıman ve ateş içinde Nusaybin’de neler olup bittiğini bilmek isteyenlerin gözü, kulağı olduğunu söyledi.
Aylardır kuşatma altındaki Mardin’in Nusaybin ilçesinde haber takibi yapan Zehra Doğan’ın tutuklanmasına kadın gazeteciler tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir, Doğan’ın gerçeği halka ve batıdaki gazetecilere ulaştırdığını ifade ederek “Zehra Doğan’ın tutuklanmasının gerekçesi ne olursa olsun, biz gazeteciler bakımından neden tutuklandığı ortada. Zehra Doğan, özellikle Nusaybin’in kuşatma altında tutulduğu günlerde gazetecilik mesleğine de sahip çıkarak, kuşatma altındaki bir kentten haberler geçti” diye konuştu.

‘GAZETECİLİĞİNİ SONUNA KADAR SAVUNACAĞIM’

Gazeteci Burcu Karakaş, özelikle son süreçte çatışma bölgelerinde mesleğini icra etmeye çalışan gazeteciler üzerinde çok büyük bir baskının olduğunu belirterek şunları söyledi: “Özelikle son dönemde çatışma bölgelerinde mesleğini icra etmeye çalışan arkadaşlarımızın üzerinde çok büyük bir baskı söz konusu. Kendisinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. İşinin başına dönmesini umut ediyoruz. Gazeteciler üzerindeki baskı kabul edilemez.”
Gazeteci Kumru Başer de Zehra Doğan’ın aylarca yasak altında, bombardıman ve ateş içinde Nusaybin’de neler olup bittiğini bilmek isteyenlerin gözü, kulağı olmak için direndiğini söyledi. Kumru, Zehra’nın canını ve özgürlüğünü tehlikeye atmış bir gazeteci olduğunu belirterek, “Zehra’nın tutuklanması, bölgede çalışan diğer bağımsız gazetecilere yapılan baskılarla da aynıdır. Biraz yaptığı haberlerin intikamı, biraz da yapacağı haberlerin engellenmesidir. Bunu çok sık yapıyorlar. Birçok meslektaşı gibi ben de Zehra Doğan’ın gazeteciliğini sonuna kadar savunacak ve yanında olacağım” diye tepkisini dile getirdi.
Özgür Gündem Gazetesi Editörü Günay Aksoy da özgür basın çalışanlarına yönelik darbenin ve OHAL’in bölgede geçmişten bu yana olduğunu söyledi. Günay, AKP hatta Cumhurbaşkanının Kürtlere yönelik özel savaş ve politika uygulamalarını bugüne kadar sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “Gerçekleri yazan gazetecilerin savaş bölgesinde muhabirlik yapan gazeteci arkadaşlarımızın yargılanmaları, tutuklanmaları haber yapma haklarının ellerinden alınması aslında bir darbedir. Zehra arkadaşımızın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor” diye konuştu. (JINHA)

‘ZEHRA, SAVAŞIN GERÇEK YÜZÜNÜ ANLATTI’

JINHA Editörü Zehra Doğan’ın gazeteciliğine tanıklık eden Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, “Şengal’den Nisêbîn’e kadar bütün olaylara tanıklık etmişti. Haber ve çizimleriyle katliamları kamu oyuna duyurdu. Çok cesur bir gazeteciydi” derken, HDP Milletvekili Ali Atalan da, “Zehra’nın tutuklanmasının sebebi de savaşın gerçek yüzünün kamuoyuna yansıtılmasıdır. Özgür basına sahip çıkılmalıdır” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma ve Sahil Güvenlik, İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor

SONRAKİ HABER

Ahmet Telli’den görsel sanatlar üzerine: GörSen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...