09 Mayıs 2012 02:16

‘Birliğin gücünü gördük’

128 gündür sendikal özgürlük ve işe geri dönebilmek için fabrika önünde direnen Billur Tuz işçileri, Savranoğlu işçileriyle birlikte İzmir 1 Mayısı’nın simgesi oldu. Öyle ki, mitingde ortak metni, Billur Tuz işçileri okudu. Hayatında ilk kez 1 Mayıs’a katılan işçiler, heyecanlarını ve d&uu

‘Birliğin gücünü gördük’
Paylaş

12 yıllık Billur Tuz işçisi Halil Eroğlu’nun ilk 1 Mayıs mitingiydi. Mitinge katılınca işçi bayramının anlamını daha iyi anladığını söylüyor Eroğlu. 80 bin kişiyle aynı duyguyu paylaşmanın çok önemli olduğunu dile getiren Eroğlu, “Bütün işçilere 1 Mayıslara katılıp bu atmosferi yaşamasını tavsiye ederim” diyor.

FİKRİMİZ DEĞİŞTİ

1 Mayıs’ı şimdiye kadar ‘öcü’ gibi gördüğünü belirten Mustafa Bakar da “Ama gösterildiği gibi değil aksine birlikteliğin, işçilerin kardeşliğinin bu vatanın kurtuluşunun gerçekten işçilerden geçtiğini gördük, düşüncelerimiz, fikirlerimiz çok değişti. En azından benim değişti. Bundan sonra her 1 Mayıs’a ailemle katılmayı düşünüyorum” diye konuştu.

Zakim Bulut da ilk defa 1 Mayıs mitingine katılmış. “Belki bu direniş olmasaydı, hakkımızı sendika ile aramasaydık, ne 1 Mayıs bilirdik, ne de işçilerin 1 Mayıs gibi bir bayramı olduğunu. Gerçekten bu direniş ve Tek Gıda-İş sendikası bize çok şey öğretti” diyor. 1 Mayıs coşkusunun kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Bulut’un küçük bir eleştirisi de var: “Alanda her grup kendini gösterme amacındaydı. Ufak anlaşmazlıklar hatta küçük saygısızlıklar oldu. 1 Mayıs herkes için önemliydi ama direnişte olan Billur Tuz ve Savranoğlu işçileri için daha da önemliydi. İzmir’in simgesi olan bu direnişlerden daha fazla bahsedilmeliydi.”

İKİ HEYECAN BİR ARADA

Raşide Göknur direnişin kadın işçilerinden. Şimdiye kadar 1 Mayıs’ı tatil günü olarak gördüklerini belirten Göknur, “Gündoğdu meydanındaki kalabalığı görünce daha önce katılmadığım için açıkçası pişmanlık yaşadım” diyor. İki heyecanı bir arada yaşadığını belirten Göknur,  “Birincisi ilk defa böyle kalabalık bir alanda tüm işçilerle 1 Mayıs’ı kutlamak. İkincisi de 1 Mayıs’ın ortak açıklamasını günlerdir birlikte direnişte olduğumuz sevdiğim işçi arkadaşımın yapacak olmasıydı. Onun heyecandan titreyen sesi beni çok heyecanlandırdı, gurur verdi. Bundan sonra hak aranan bütün meydanlarda olacağım” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan İtalya’da temaslarda bulundu

SONRAKİ HABER

Malatya’da ilk kitap fuarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...