08 Mayıs 2012 11:20

‘Aliağa’da 7 termik’ meclis gündeminde

Emek Partisi eski Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Aliağa’da kurulmak istenen 7 termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Aynı bölgeye 7 termik santral yapılmasının, çevre ve halk sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Tüzel,

‘Aliağa’da 7 termik’ meclis gündeminde
Paylaş

Termik santrallere Aliağa halkı da karşı. Uzun yıllardır ağır sanayi atıklarına maruz kalan Aliağa’nın, mevcut çevre sorunları çözülmezken, bir de bölgeye kömürle çalışacak 7 termik santralin yapılmak istenmesine karşı çıkan Aliağalılar, binlerce kişinin katılımı ile 6 Mayısta bir miting de gerçekleştirmişlerdi. Mitinge Levent Tüzel de katılmış ve destek vermişti.

ALİAĞA DİLOVASI OLMASIN

Aliağa ve çevresinde yapılması planlanan termik santrallerin yaratacağı kirliliğin, çevre ve halk sağlığı açısından değerlendirilmesini isteyen Tüzel, “Aliağa’da, kanser vakalarının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğuna dair bulguların çevre ve sağlık örgütleri tarafından yapılan araştırmalarda ortaya konulduğunu” dile getirdi. Tüzel, Aliağa’nın geleceğinin de tıpkı Kocaeli Dilovası’nda olduğu gibi yaşamı durdurma noktasına getirebileceği uyarısında bulundu.
Ağır sanayi tesislerinin yoğun olarak varlığını koruduğu ve atıklarının yeterince arıtılmadan doğaya salındığı için havayı, toprağı ve yeraltı sularını kirlettiğini kaydeden Tüzel, soru önergesinde termik santral yerine doğanın ve halk sağlığının korunması için temiz ve ekonomik olan rüzgar ve güneş enerjisi gibi seçeneklerin değerlendirilip değerlendirmediğini sordu.

KANSER VAKALARI

Aliağa’da, kanser vakalarının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğuna dair bulgular konusunda inceleme yapılıp yapılmadığını da soran Tüzel, bu santral ve ağır sanayi kuruluşları işletilirken kullanılması gereken, çevreye duyarlı, en temiz ve yüksek teknolojinin kullanılıp kullanılmadığı ve atmosfere karışan zehirli gazların ölçümlerinin hangi sıklıkla yapıldığına da yanıt istedi. Tüzel, Bakan Bayraktar’a, “Termik santrallerde kullanılacak kömürün nereden ithal edileceği, maliyetinin ne olacağı, günlük ve yıllık kömür miktarının ne kadar olacağı” sorularını da yöneltti.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizde kukla keyfi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan Genelkurmaya bildiri tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...