25 Temmuz 2016 04:45

Tarlada yaz, kış yaşanan sömürü çemberi

Çukurova'nın kavurucu sıcağında her sabah tarlanın yolunu tutan kadınlar, ayakta kalabilmek için bin bir zorluğu göğüslüyor.

Paylaş

Mersin’in kavurucu sıcaklığı ve nemine rağmen her sabah gün aydınlanmadan tarlanın yolunu tutan kadınlar, güvencesiz, zor koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Gün boyu mısır tarlasında sömürüye maruz kalan kadınlar, diğer yandan tarladaki sivri sineklerden dolayı birçok hastalık tehlikesiyle de karşı karşıya. İş bitimi mesaisi evde devam eden kadınlar, çocukları için her şeye katlanıyor. 

Henüz hava aydınlanmadan tarlalara mısır toplamak için yola koyulduklarını dile getiren Hatun Önder, “Maddi sıkıntılarımızdan kaynaklı çalışıyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz onlar için çalışıyoruz. 3 kızım bir de oğlum var. Hepsini okutuyorum onun için çalışmak zorundayım. Okullar tatil olunca kızımla beraber burada çalışıyoruz” diyerek koşullarını özetliyor. 

'YAZ KIŞ TARLADAYIZ'

Yaptıkları işin zor olduğunu ifade eden Nuray Akcan ise, akşama kadar çalıştıklarını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek, "10 yıldır bu işi yapıyorum. Yaptığımız işin zahmeti çoktur ama çocuklarımız küçük onlar için çalışmak zorundayız” dedi. Yazın mısır kışın ise limon topladıklarını belirten Akcan, yaz, kış tarlada olduklarını ifade etti. Öğlen sıcağında çalışmanın zor olduğunun altını çizen Akcan, "Öğlen sıcağına kalmamak için sabah erken gelip işlerimizi erken bitirmeye çalışıyoruz. Daha sonra mısırları bir gölgeye götürüp paketliyoruz" şeklinde konuştu. (Mersin/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Düğün dönüşü kaza: 7 ölü

SONRAKİ HABER

Maraş'ta 80 polis gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...