24 Temmuz 2016 13:45

Taksim Meydanında yüz binler toplandı

CHP’nin, Taksim Meydanı’nda düzenlediği ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne yüz binler katıldı. 

Paylaş

Sinem UĞURLU
Eylem NAZLIER


Emek ve demokrasi güçleri dün Taksim’de “Ne darbe, ne dikta, ne OHAL” diyerek, Laik ve Demokratik Türkiye talebini dile getirdi. 

15 Temmuz’daki darbe girişimin ardından CHP’nin çağrısıyla Taksim’de gerçekleşen “Cumhuriyete ve Demokrasiye sahip çıkıyoruz” mitingine yüz binlerce kişi katıldı. 
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Taksim Meydanı, ellerinde “Darbeye hayır” dövizleriyle gelenler tarafından dolduruldu. Sabah saatlerinden itibaren alanın etrafı polis bariyerleriyle çevrildi, vatandaşlar polis noktalarındaki üst aramalarından geçerek alana giriş yaptı. 
Alandaki yüz binler, darbeye ve diktaya karşı laiklik ve demokrasi taleplerini dile getirirken, kürsüden de sık sık demokrasi, cumhuriyet ve laiklik vurguları yapıldı. 

‘LAİKLİK OLMADAN OLMAZ’

Sanatçıların müzik dinletisinin ardından kısa bir konuşma yapan şair yazar Şair Ataol  Behramoğlu, “Her türlü tek adam heveslerine karşı çıkmalıyız. Her zaman çoğulcu demokrasiden yana olmalıyız” dedi. Behramoğlu ayrıca alana gelemeyen oyuncu Tarık Akan ve sanatçı Edip Akbayram’ın da gönderdiği “Demokrasi ve özgürlük sözleri yetmez, laiklik olmadan hiçbir anlamı olmaz bunun” mesajını iletti.

10 MADDELİK TAKSİM BİLDİRİSİ 

Mitingte konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hazırladığı 10 maddelik Taksim bildirisini okudu. Bildiride özetle şunlar yer aldı: 

1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. Bu girişimin sorumlularını kınıyor ve lanetliyoruz. 
2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye'de tartışmasız bir ortak payda oluşmuştur. 
3- Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta, yaşasın tam demokrasi demeliyiz. 
4- Darbe girişimi, halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. 
5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır. 
6- Bu darbe girişimi anayasada, yasama, yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin, demokrasideki denetleme işlevinin güvencesi olduğunu ortaya koymuştur. 
7- Balyoz, Ergenekon gibi davalarda mağdur edilen insanların itibarlarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır. 
8- Girişim, devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Devletin yapılanmasında, bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. 
9- İnancı, kimliği, yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları, bu ülkenin meydanlarında özgürce gezebilmelidir. 
10- Devlet kinle, öfkeyle, ön yargıya yönetilmez. Girişimde bulunanlar, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. İşkence, kötü muamele, tehdit, devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir. 

Kılıçdaroğlu 10 maddeli Taksim manifestosunu mitinge katılanların oylarına sundu. Alanda olan yüz binlerce kişi hep birlikte ellerini kaldırarak bildiriyi onayladı. Darbecilerde hukuk devleti kavramı olmadığını, tek isteklerinin polis devleti kurmak olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ne darbe ne dikta yaşasın özgürlükçü demokrasi diyoruz” dedi.  10 maddeyi Taksim Manifestosu olarak mitinge katılanların oylarına sunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu:.” Bütün medya mensubu arkadaşlarıma, dünya tarihine geçecek olan Türkiye'nin demokratik anlayışını çekmelerini istiyorum. Artık çocuklarınıza diyeceksiniz ki 24 Temmuz 2016'da Taksim Meydanı'nda demokrasiye bağlılığımızı, M. Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bağlılığımızı el kaldırarak onayladık diyeceksiniz. 

10 maddeli Taksim Manifestosu olarak, oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler ellerini kaldırsınlar. Elini kaldıran güzel vatandaşlarım” dedi. Meydandaki on binler ellerini kaldırarak manifestoyu oyladı.

MİTİNGTEN NOTLAR

* Taksim Meydanı’nda gerçekleşen miting için saat 14:00’ten itibaren Taksim’e çıkan yollar trafiğe kapatıldı. 

* Yüz binler miting alanına Tarlabaşı, Pangaaltı ve Dolmabahçe olmak üzere 3 koldan aktı. 

* İçinde siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendikaların yer aldığı İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu Pangaaltı’nda kendi döviz ve pankartlarıyla toplanarak Taksim Meydanı’na geldi.

* KESK Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası, EMEP, Birleşik Haziran Hareketi, Halk Evleri, Emekçi Hareket Partisi, Kaldıraç Pangaaltı’ndan alana giriş yaptı. DİSK ve TMMOB ise Dolmabahçe’de toplandı. 

* İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, “Askeri ve sivil darbeye hayır” pankartını taşıdı. 

* Mitinge CHP milletvekilleri, Demokrasi için birlik koordinasyonu üyesi Levent Tüzel, ÖDP Yürütme Kurulu üyesi Alper Taş ve Haziran Türkiye Yürütme Kurulu üyesi Erkan Baş da katıldı. 

* İstanbul Tabip Odası, “Ne darbe ne OHAL, acil barış, acil demokrasi” pankartıyla mitinge katıldı. 

* Kuzey Ormanları Savunması da; “Ne doğada ne ülkede OHAL darbesi istemiyoruz” pankartını açarak, kendi talepleriyle mitinge katıldı. 

* Miting alanında sadece Türk bayrağı, Atatürk posterleri ve Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun dövizleri taşındı. 

* Miting alanı “Darbeye hayır” ve “Cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkıyoruz” pankartlarıyla donatıldı. Ayrıca “Darbeye ve diktaya karşı gençlik ayakta” yazan dev bir pankart da Taksim Meydanı’na asıldı. 

* Mitinge basının ilgisi yoğun oldu. Pek çok ulusal ve uluslararası basın kuruluşu canlı yayın yaptı. 

*Miting alanında LGBTİ bayrakları da taşındı. 

* Miting alanında “İdama hayır” yazılı dövizler de dikkat çekti. 

* AKP’den de bir heyet mitinge katıldı. Heyette AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, TBMM Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AKP İstanbul İl yöneticileri vardı.


 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan Yıldırım,Kılıçdaroğlu ve Bahçeliye davet

SONRAKİ HABER

Dağ keçilerinin sığınağı Hamam Dağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...