24 Temmuz 2016 11:07

Gazeteci meslek örgütleri: Basın ifade özgürlüğü istiyoruz

24 Temmuz Sansüre Karşı Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan gazeteci örgütleri basın ve ifade özgürlüğü istediklerini açıkladılar.

Paylaş

24 Temmuz Sansüre Karşı Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan gazeteci örgütleri basın ve ifade özgürlüğü istediklerini açıkladılar. Darbe girişimi ve sonrasında artan baskılara dikkat çeken G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, baskıların son bulmasını istedi. 

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu  yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün ülkemizde sansürün kaldırılışının yıldönümü. 24 temmuz 1908'de ikinci meşrutiyetin ilanı ile birlikte sansür kaldırılıyor. Aradan 100 küsur sene geçiyor, bizler darbelerle, tutuklamalarla, cinayetlerle uğraşıyoruz. Basın ifade özgürlüğü istiyoruz, hep 'sansüre hayır' diye haykırıyoruz” denildi. Darbe girişiminin kınandığı açıklamada, ülkede ilan edilen OHAL'e ilişkin de “OHAL çerçevesinde, bir çoğu doğru olsa bile, gözaltına almalarda, işten el çektirme gibi konularda , temel hak ve özgürlüklerin, basın ifade özgürlüğünün yok sayıldığı olaylar izlenmektedir. Leman dergisi başta olmak üzere çok sayıda internet sitesine erişim engellenmiştir. Haber Sen yöneticisi Mehmet Demir’in de işine son verilmesi yanlışı düzeltilmiş ancak benzer uygulamalar devam etmektedir. Hukukçu, yazar Orhan Kemal Cengiz’in  gözaltına alınması, keyfiliğin hukukun önüne geçtiğini göstermektedir. Yarsav’ın kapatılması sadece bilinen bir örneğidir” ifadelerine yer verildi.

HABER NEDENİYLE TUTUKLANDI

TGS ise yaptığı yazılı açıklamasında, 24 Temmuz Sansüre Karşı Mücadele Gününe ağır baskı ve tehditler altında girildiğinin altını çizildi. “Uzun zamandır baskı ve tehdit altında olan biz gazeteciler için durum, 15 Temmuz'dan bu yana daha da karanlık. Son bir hafta içinde onlarca internet sitesi çeşitli gerekçelerle kapatıldı. Gazeteci-Yazar Orhan Kemal Cengiz ve pek çok meslektaşımız hâlâ gözaltında. JİHNA muhabiri Zehra Doğan sokağa çıkma yasağının ilan edildiği günlerde Nusaybin'den geçtiği haberler nedeniyle tutuklandı” denildi. Cezaevindeki gazeteci sayısının 34’e çıktığı ifade edilen açıklamada, OHAL nedeniyle bunun artmasından endişe duyulduğu ve  tutuklu ve gözaltındaki gazetecilerin  özgürlüklerine kavuşması gerektiği belirtildi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Motosikletle bebeğini emzirmeye giderken kazada öldü

SONRAKİ HABER

ÖSYS tercih tarihleri ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa