24 Temmuz 2016 10:42

İsveç sendikalarından OHAL tepkisi

İsveç’te 5 ayrı işkolunda çalışma yürüten federasyon başkanları Türkiye'de ilan edilen OHAL'e tepki gösterdi

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Türkiye’de yaşananlara farklı ülkelerdeki emek örgütlerinden de tepki gelmeye devam ediyor. İsveç’te 5 ayrı işkolunda çalışma yürüten federasyon başkanları, yaptıkları ortak açıklamada Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından başlatılan tutuklama ve görevden almaların “özgür bir toplum için büyük bir kayıp” olduğunu belirttiler ve Türkiye Hükümeti’ne akademisyenlere ve sendikalara yönelik baskı ve yasakları derhal durdurması çağrısında bulundular.

‘ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK’

“Türkiye’nin akademisyenlere yönelik cadı avı ülke için bir kayıptır” başlıklı açıklamada, darbe girişiminin ardından akademisyenlerin ülke dışına çıkmalarının yasaklandığı, yurt dışındaki araştırmacı ve öğrencilerden ülkeye dönmelerinin istendiği ve Türkiye’de pek çok rektörün görevden alındığı ve 21 bin öğretmenin lisansının iptal edildiği belirtildi.

İsveç Öğretmenler Federasyonu’nun Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE) ile birlikte AKP Hükümetine gönderdiği mektupta, Türk vatandaşlarına yönelik saldırgan ve “misillemeci” uygulamaların derhal durdurulmasını talep ettiği hatırlatıldı.

Avrupa’da 131 öğretmen federasyonunu temsil eden  ETUCE’in Türkiye’deki meslekdaşlarına destek verdiği belirtilen açıklamada” ETUCE, Türkiye Hükümeti’nin saldırganlığı, saygısızlığı ve eğitim sisteminin altını oymasının çocuk ve gençlerin geleceğini ve dolayısıyla ülkeyi olumsuz etkileyeceğini belirtir. Türkiye’nin akademik özgürlüklere saygı göstermesi ve güvence altına almasını, baskıların son bulmasını, insan hakları ve temel ifade özgürlüğüne saygı göstermesini talep eder” ifadelerine yer verildi.

AKADEMİDE ‘CADI AVI’ TEPKİSİ

Japonya’da psiklogların katılacağı uluslararası bir bilimsel kongre yapılacağını hatırlatan federasyon başkanları, akademisyenlere uygulanan yurt dışına çıkma yasağı yüzünden Türkiye’deki psikologların bu toplantıya katılamayacaklarına, deney ve tecrübelerini diğer ülkelerde yaşayan meslekdaşlarıyla paylaşamayacaklarına dikkat çektiler.

Akademisyenlere yönelik “cadı avı”nın insanlara acı vermesinin yanı sıra demokrasinin temel değerleri; bilgi, eğitim ve bilimsel özgürlük için büyük bir kayıp olduğu değerlendirmesini yapan federasyon başkanları, “Bilgi akışını engellemek toplumun gelişimini engellemektir. Akedemisyenlerin özgürce hareket etme ve çalışma haklarını kısıtlayan kararı protesto ediyoruz” dediler. 

Açıklamanın altında 670 bin üyeli Saco’nun Başkanı Göran Arrius, Üniversite öğretim üyelerini örgütleyen SULF Başkanı Mat Ericson, Öğretmenler Federasyonu Başkanı Åsa Fahlen, Doktorlar Federasyonu Başkanı Heidi Stensmyren ve Psikologlar Federasyonu Başkanı Anders Wahlberg’nin imzaları bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Batık kredilerde Adana, Diyarbakır ve Antep zirvede

SONRAKİ HABER

Foça deniz üssünde polis araması: 201 asker gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...