24 Temmuz 2016 09:49

Aleviler Demokrasi Bloğu’nda aktif rol alacak 

Darbe girişimi sonra bir araya gelen ve 3 gün toplantı süreci yaşayan Alevi örgütleri, Demokrasi Bloğu’nun oluşmasında aktif görev alma kararı verdi.

Paylaş

Darbe girişimi ardından sokaklara çıkan bazı grupların Alevi mahallelerini hedef alması üzerine Alevilerin çatı örgütü Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) tüm başkan ve bileşenlerine yaptığı çağrı üzerine başlatılan 3 günlük toplantı süreci sona erdi.
 
ABF Genel Başkanı Yardımcısı ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Sekteri Bülent Kaya, toplantının amacını, süreci ve alınan kararları paylaştı.

15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL ile tek adam diktatörlüğüne doğru hızlı gidilmesinden Alevilerin rahatsızlık duyduğunu belirten Kaya, “Demokrasi savunucusu’ adı altında sokaklara çıkan güruh Alevilere saldırdı. Cemevimiz kurşunlandı, Alevi mahallerine yürüyüş yapıldı. Yerellerde yaşayan Alevilerin kaygıları giderek arttı. Gelen talepler üzerine böyle bir toplantı dizisi ihtiyacı duyduk” dedi.

DEMOKRATİK TÜRKİYE MÜCADELESİ

Siyaset ve akademi alanıyla verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaya, “Aleviler tek başlarına mücadele etmek yerine geniş bir demokrasi bloğu oluşturmanın altını çiziyor. Bir kararlaşma aldık. Demokrasi bloğunun oluşmasında başat rol oynayacağız. Akademisyen ve siyasetçilerle de bir toplantı yaptık ve bu cepheyi nasıl büyüteceğimizi tartıştık. Olumlu bir toplantıydı” şeklinde konuştu.

Kaya, Alevilerin bir çatışmanın içine çekilmek istendiğini ve AKP’nin çağrısıyla sokaklara inen güruhun bunun için saldırılar düzenlediğini belirterek şöyle devam etti: “Bu provokasyona gelmeyeceğiz. Bir iç savaş geniş halk yığınlarına zarar verecektir. Bu amaçlarını kursaklarında bırakacağız. Demokratik bir Türkiye yaratma mücadelesinde demokratik siyasal zemini kullanacağız. Saldırılara karşı tüm toplumsal kesimlerle ortak cevap vereceğiz.”

Üç gün süren toplantılar sonucu alınan kararlara değinen Kaya, şunları aktardı: “Aleviler artık suskun kalmayacak ve kendilerini savunacak. Aleviler alanlarda olacak. Bunları demokrasi güçleriyle beraber yapacak ve demokrasi bloğunun yürütücüsü olacak. Toplantılarda iki toplumsal kesimin yani Aleviler ve Kürtlerin bu toprakların mazlumu olduğu ve asimilasyona, inkara karşı birlikte mücadele etme zorunluluğu vurgulandı. Bu iki dinamik gücün ortak mücadelesini esas alma kararlaşması yaşandı.” (DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

İHD’den 30 günlük gözaltı süresine tepki

SONRAKİ HABER

Menderes’te çöplere bariyerli önlem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa