24 Temmuz 2016 09:44

İHD’den 30 günlük gözaltı süresine tepki

AKP hükümetinin ilan ettiği OHAL uygulamasını değerlendiren İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

AKP hükümetinin ilan ettiği OHAL uygulamasını değerlendiren İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasını ‘fiili infaz’ olarak değerlendirdi. 

AKP iktidarı tarafından meclis genel kurulunca kabul edilen O HAL uygulamasına toplumun tüm kesimlerinde tepkiler gelmeye devam ediyor. İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, O HAL kapsamında uygulanacak olan 30 günlük gözaltı kararına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkdoğan, "30 günlük gözaltı süresi en hafif değimiyle onur kırıcı bir muameledir" diyerek iktidarın O HAL uygulamasından derhal vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Olağanüstühal kanunununda ‘gözaltı sürelerini uzatılması’ ile ilgili 26'ıncı maddeden bahseden Türkdoğan, "Bu madde 1992 yılında kaldırıldı. Bunun kaldırılma gerekçeleri gözaltı süresi içerisinde hakkim denetiminin sağlanmasını temin etmek içindi. Ve 1992 yılından beri Türkiye gözaltı süresi 4 gün artı hakkim kararı ile 3 gün daha uzatılabiliyordu ve 7 gün ile sınırlandırılmıştır" diyerek, gözaltı süresinin tekrardan 30 güne çıkarılmasına sert tepki gösterdi.

Türkdoğan ayrıca Türkiye'nin uyguladığı uzun gözaltı sürelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından defalarca uyarıldığını da sözlerine ekledi.

Mevcut iktidar tarafından uygulanan 30 günlük gözaltı süresini onur kırıcı muamele şeklinde yorumlayan Türkdoğan, "Diğer önemli konu ise, anayasa 15/2'ye göre kişinin maddi ve manevi varlığının bütünlüğünün dokunulamayacağı açık ve temel bir kuraldır. 30 günlük gözaltı süresi en hafif değimiyle onur kırıcı bir muameledir. Çünkü hiçbir hakkimin denetimi olmadan siz bir kişiyi 30 güne kadar gözaltında tutacaksınız bu çok ciddi bir sorundur. Kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkına aykırıdır. Çünkü uzun gözaltı süresi artık fili infazdır" dedi.
Hükümetin uygulamaya koyduğu O HAL uygulaması ile uluslararası mercilere ciddi hesap vermek zorunda kalacağını ifade eden Türkdoğan, "Hükümet bir an önce bu yanlıştan dönmelidir" diyerek hükümeti uyardı. (Ankara/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Gökçek: Gülen üç harflilerle insanları etkiliyor

SONRAKİ HABER

Aleviler Demokrasi Bloğu’nda aktif rol alacak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa