24 Temmuz 2016 08:19

'Hollanda'da darbe karşıtı mitingi Hamas ve İhvan örgütledi'

Hollanda Rotterdam'da Türkiye’deki darbe girişimini protesto mitinginin Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi radikal grupların örgütlediği öne sürüldü.

Paylaş

Hollanda’nın Rotterdam kentinde Türkiye’deki darbe girişimini protesto etmek yapılan gösterinin Hamas ve Müslüman Kardeşler (İhvan) gibi radikal gruplarla organize edildiği öne sürüldü. 

Hollanda'da yayımlanan Telegraaf gazetesinin haberine göre, geçen Cumartesi günü Rotterdam'da düzenlenen gösteride, radikal İslamcı gruplar ön plandaydı.

Gazeteye göre, Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi örgütlerle ilişkisi bulunan kişiler, protesto gösterisinin düzenlenmesine yardımcı oldu. BBC Türkçe’nin haberine göre Hollanda’da Hamas adına bağış topladığı belirtilen “Abu Eenarm” adlı kişi de gösteride en önde yer aldı. 

HOLLANDA HÜKÜMETİ: ENDİŞE VERİCİ

Hükümet ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), bu haberi “endişe verici” olarak değerlendirdi. VVD Milletvekili Ten Broeke, “Ortadoğu kaynaklı mezhepçilik ve radikal İslam ithalatına karşı olduklarını” söyledi. Bu gelişmeleri, “diş ağrısı” olarak değerlendiren iktidar partisi milletvekili, “Hollanda’da bir gelecek düşünen Türkler, bu kişilerin arkasında yürümemeli” dedi. Ten Broeke, hükümete Hollanda’daki Türk kurumlarının araştırılması çağrısında bulundu.

Hristiyan Demokrat Parti ve Sosyalist Parti başta olmak üzere muhalefet partileri de, gösteriye tepki gösterdi. 

BELÇİKA’DA TÜRKİYE GERGİNLİĞİ

Belçika’da da benzer bir gerilim yaşanıyor. 15 Temmuz Cuma gecesi Fethullah Gülen grubuna ait olduğu belirtilen bir vakfın AKP taraftarlarınca basılması ile başlayan gerilim sürüyor. Polis, Gülen grubu ile ilişkilendirilen kuruluşların binalarını korumaya aldı. Belçika ve Hollanda’da sosyal medya üzerinden Gülen grubuna yakın olduğu belirtilen iş yerlerinin listesi yayınlanarak, boykot çağrısı yapılıyor.

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği sözcüsü, yaşanan gelişmeler ilişkin Flaman Hükümeti'ni suçlayan bir açıklama yaptı. Sözcü, Flaman yönetiminin Gülen grubuna arka çıktığını öne sürdü. Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, geçen Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak bu açıklama ve yaşanan gerilim nedeniyle duyulan tepki iletildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de toplu emzirme eylemi

SONRAKİ HABER

Bağdat’ta intihar saldırısı, 14 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...