24 Temmuz 2016 06:52

'Gazeteciler bayramları tam demokrasilerde yaşar'

 Basın Konseyi'nce  24 Temmuz Gazeteciler Günü nedeniye yapılan açıklamada,  'Gazeteciler bayramları tam demokrasilerde yaşar' denildi.

Paylaş

"1908'den beri Türk Basını'nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan '24 Temmuz'lar, Gazeteciler Günü-Basın Bayramı olarak kutlanır" ifadeleriyle başlayan Basın Konseyi'nin mesajı şöyle:

"140 yıl önce tanıştığımız sansür, maalesef bugün hala hayatımızı etkilemekte.

Ülkemiz bugünlerde olağanüstü günler yaşıyor. Halkın,medyanın, tüm STK'ların direnişi ile önlenen darbe girişimi sonrasında Basın Konseyi olarak açıkladığımız , ''darbelerin panzehiri 'tam demokrasi'dir görüşümüzü, bugün de yineliyoruz.

Bu arada, darbe girişimi ve sonrasındaki OHAL uygulamasının basına yönelik baskıları artırması endişesini de taşıyoruz. Gazetecilere yönelik açılan çok sayıda dava mevcutken, 30’u aşkın gazeteci tutukluyken, binlerce gazeteci işsizken, 24 Temmuz'u Gazeteciler Bayramı olarak kutlamak mümkün olabilir mi? Mahkeme koridorlarında adalet arayan yüzlerce gazetecinin, sosyal medyada attığı mesajlarla, gazetelerindeki köşelerinde yayınladıkları görüşleriyle hep 'kendini savunmak' zorunda kalan kalem sahiplerinin '24 Temmuz'u bayram olabilir mi?

Basın özgürlüğü raporlarında 199 ülke arasında, Türkiye listedeki 151’inci sırasıyla dünyanın da dikkatini çekmektedir. Basın özgürlüğünün, yaşam hakkının, emeğe saygının olmadığı iklimlerde nefes almak zordur. Halkın gerçekleri 'sansürsüz' ve tüm boyutlarıyla öğrenmek anayasal hakkıdır.

24 Temmuz Gazeteciler Günü-Basın Bayramını 108. kez yaşıyoruz. Hakkıyla kutlayacağımız 24 Temmuzları yaşama özlemiyle tüm medya çalışanlarına, sansürsüz bayramlar diliyoruz." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çukurca'da 4 askeri bölgeye eş zamanlı saldırı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'tan Adriano için resmi açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...