23 Temmuz 2016 19:08

Mülteci işçiler, sömürü düzenine dahil ediliyor

DİSK, Suriyeli mültecilere dayatılan uzun çalışma süreleri, düşük ücret ve kayıt dışı çalıştırmaya tepki gösterdi.

Paylaş

Her türlü güvenceden yoksun Suriyeli mültecilerin uzun süreli düşük ücretle ve kayıt dışı çalıştırılmasına tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, mültecilerin illegal yollarla çalıştırılarak emek sömürüsünün bir parçası haline getirildiğini belirtti.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığını hatırlatan Sarı, uluslararası sözleşmelerin uygulanmamasının mülteci emeğinin sömürülmesine yol açtığını, mülteci işçilerin bu durumdan yerli işçiden daha fazla etkilendiğini söyledi. Az gelişmiş ülkelerde mülteci işçilerin kaçak, ucuz iş gücü ve emek sömürüsünü arttırdığına dikkat çeken Sarı, AKP hükümetinin savaş politikalarından vazgeçerek, işçilerin taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti. Her bireyin çalışma hakkı ve özgürlüğü olduğunu vurgulayan Sarı, “Bize göre ülkelerin sınırları ortadan kaldırılmalı, çalışan, emek harcayan, bu dünyanın tüm nimetlerinden faydalanmak isteyen paylaşımcı bir dünya yaratmak mümkün” diye konuştu.

Mültecilere vatandaşlık hakkı verileceği yönündeki tartışmalara da değinen Sarı, “Başkanlık özlemiyle yanıp tutuşan bir iktidar anlayışı var ve nereden ne kadar oy gelecek diye düşünülüyor. Biz sadece işimize geleni alacağız, işimize geleni almayacağız mantığı ırkçılığın, insan ayrımcılığının farklı bir boyutudur” diye konuştu.

‘YERLİ İŞÇİ DE ETKİLENİYOR’

DİSK İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Gürol Doğan da, her insanın çalışma hakkı olduğunu hatırlattı.
Hükümetin mültecileri istihdam etme amacı olmadığını, aksine sömürü düzenine dahil etmek istenildiğini vurguladı.
Adil ve eşit koşullarda tüm mültecilerin çalışmasından yana olduklarını dile getiren Doğan, “Türkiye’de yüzde 18 gibi ciddi bir işsizlik oranından söz ediyoruz. Mültecilerin ucuz iş gücü olarak çalıştırılması yerli işçiyi de etkiliyor. Çünkü işverenler daha düşük ücretle çalışacak olan işçiyi alıyor” değerlendirmesinde bulundu. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bade Osma Erbayav, biyografik romanı Maruha'yı anlattı

SONRAKİ HABER

İnsan haricinde hangi canlılar âdet görür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...