23 Temmuz 2016 13:34

Saya işçisi Kaya: Olan yine işçiye, garibana oluyor

Saya İşçisi Agit Kaya, OHAL’in en çok işçileri etkilediğini söyleyerek 'Olan yine işçiye garibana olur' dedi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Emre AYDIN
Adana

12 Eylül darbesi sonrası, ’80’li yıllarda siyasi baskılar sonucu Mardin Savur’daki köylerini terk etmek zorunda kalan bir ailenin ferdi genç bir işçi olan Saya İşçisi Agit Kaya, OHAL’in en çok işçileri etkilediğini söylüyor. Yurt dışı siparişlerinin azalacağını, hatta bu gerekçeyle kimi patronların üretimi durdurduğunu söyleyen Kaya, “İşte azalma olur. Patron yine kazanır ama işsizlik artar. Olan yine işçiye garibana olur” dedi.

Mardin’in Savur ilçesinde yaşayan Kaya ailesi ’80 darbesi sonrası, yaşadıkları köyü terk ederek göç etmek zorunda kalıyor. Ailesinin Adana’ya kadar geldiğini anlatan Kaya, “Ailem köyde hayvancılık yapıyordu. Adana’da zor günler geçirmişler. İş bulmakta zorlanmışlar. Bir de iklim, şehir, kültür değişikliği var tabii” dedi.

30 sene önce geldiği Adana’da babasının inşaat işlerinde çalıştığını belirten Kaya, “30 senedir kendimizi yeni toparlıyoruz. Ben de lise 2’ye kadar okuyabildim. Okul hayatım boyunca da hep çalıştım. O süreçte biz aç kalmamak için çalıştık. Şimdi kendimizi toparladık. Biz çalışıyoruz. En küçüğümüz, kız kardeşimizi okutuyoruz” diye konuştu.

2001 ekonomik krizinin yaşandığı günlerde Adana’da iş bulamayınca İstanbul’a çalışmaya gittiklerini anlatan Kaya, “Orada Galata Köprüsü’nde, Eminönü’de muz satıyorduk. İstanbul’un pahalılığından kaçıp tekrar Adana’ya döndük. Bir tek köyümüze geri dönemedik” dedi.

‘İŞÇİ DOĞRUDAN ETKİLENİR’

İşçilerin darbelere ve OHAL uygulamalarına karşı demokrasiden yana olmalarını isteyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü dikta rejiminden işçi doğrudan etkilenir. Ne askeriyenin darbe girişimi, ne de AKP’nin dikta rejimini istemiyoruz. Asker bir darbe girişiminde bulundu, başarılı olamadı ama yarın ne olacağını bilmiyoruz. Antep’te ayakkabı fuarı var. Darbe ve OHAL işlerinden dolayı kimse iş almayabilir.”

Yurt içi dışında Almanya, Tayland, Irak, Rusya gibi pek çok ülkeye ayakkabı diktiklerini söyleyen Kaya,  “OHAL uygulamaları dolar üzerinden dönen işimizi etkileyebilir. Bu şartlarda yurt dışından siparişler düşebilir. Biz parça başı ayakkabı dikerek para kazanıyoruz. Şimdiden bazı patronlar üretime ara verdi. Patronlar daha az iş alır, parasını riske etmez. Öyle olunca işte azalma olur. İşsizlik artar “ dedi. Şu an yarın iş alıp alamayacaklarını bilmeden çalıştıklarını aktaran Kaya, darbe ya da OHAL’in işçilerin koşullarını ağırlaştıracağını vurguladı.

 

ÖNCEKİ HABER

Hukukçulardan tepki : KHK'lere karşı çıkmalı

SONRAKİ HABER

Patrondan ‘Bunlar darbeci’ ihbarı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa