23 Temmuz 2016 11:06

JINHA Editörü Zehra Doğan tutuklandı

JINHA Editörü Zehra Doğan tutuklandı. HDP Milletvekili Ali Atalan'ın danışmanı Mazlum Kavak ise 'adli kontrol' şartı ile serbest bırakıldı.

Paylaş

Mardin’de önceki gün oturdukları kafede gözaltına alınan Jin Haber Ajansı (JINHA) Editörü Zehra Doğan ve HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın Danışmanı Mazlum Kavak Nusaybin Adliyesine çıkartıldı.

Zehra Doğan, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Doğan, Nusaybin’de görev yapan DİHA Muhabiri Bilal Güldem ile birlikte çalıştığını söyleyen tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. Tanık ifadelerinde yer alan “Cejno olarak bildiğim adının Bilal Güldem olduğunu sizlerden öğrendiğim şahsın yanındaki kısa boylu, burnunda hızma olan bir bayan olarak bahsettiğim şahıstır. Bu şahsın açık kimliğinin Zehra Doğan olduğunu burada sizlerden öğrendim. Şahsın ismini bilmiyorum gazetecidir” şeklindeki ifadeler, Doğan’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterildi.

Kader Akkuş, Abdulkadir Baybars, Melis Teksan, Jiyan Ay, Müşerref Sakın, Ali Haydar Ildız, Selahattin Akkuş, İbrahim Toktaş ve Bahattin İlhan isimli şahısların ise tanık olarak hemen hemen birbiriyle aynı ifadeleri verdiği görüldü.

ZEHRA DOĞAN: GAZETECİYİM

Savunmasında gazeteci olduğunu ve hakkındaki suçlamaların hepsinin gazetecilik faaliyeti olduğunu belirten Doğan, Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye olduğunu, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sorulması durumunda gazeteci olarak görülmesinin anlaşılacağını ifade etti.

Güldem’in de benzer tanık ifadeleri ile tutuklanıp serbest bırakıldığını hatırlatan Doğan, bu tanık ifadelerinin kendisinin tutuklanması için suç sayılamayacağını söyledi..

Doğan, ayrıca hakkında beyanda bulunan tanıkları tanımadığını ve tanıkların kendisini fotoğraflardan teşhis ettiğini, bu nedenle suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.

Mahkemede konuşan avukatlar da sosyal medya paylaşımlarının örgütü destekler nitelikte görülemeyeceğini ve gazetecilik faaliyetlerinin de suç sayılamayacağını ifade ettii. Doğan’ın gazeteci olduğunu dile getiren avukatlar, Doğan’ın kamuoyu tarafından tanındığını ve tanıkların da beyanlarında Doğan’ın adını dahi bilmediklerini vurguladı.

Mahkeme heyeti, tanık beyanlarını esas alarak Doğan’ı “kaçma şüphesi” bulunduğu gerekçesiyle “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutukladı. Doğan, Mardin E Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Doğan'ın üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası, Zehra Doğan’ın serbest bırakılmasını istedi.

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın danışmanı Mazlum Kavak ise “Adli kontrol” uygulamasıyla serbest bırakıldı.

8 MART PAYLAŞIMI SUÇ SAYILDI

HDP’li Vekil Ali Atalan’ın Danışmanı Mazlum Kavak’a ise, Ali Atalan ile katıldığı etkinlikler suç olarak gösterildi. Sosyal medya paylaşımlarında 8 Mart’a ilişkin “Clara ve Rosa’dan Sakine ve Sêvêlere tüm direnişçi ve emekçilerin Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” ve “Jin jiyan azadi” yazılı paylaşımı da suç sayıldı.

Öte yandan Ali Atalan’ın katıldığı etkinliklerde çekip paylaştığı fotoğraflar da suç olarak gösterildi.

BASIN İŞ: TÜM TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

JİNHA Editörü Zehra Doğan'ın tutuklanması üzerinde bir açıklama yapan DİSK Basın İş, basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün gerilediğini ifade etti.

Basın İş'in yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İktidar daha olağanüstü hal kararı alınmadan yine basın üzerinde baskı uyguladı. RTÜK bir kalemde çok sayıda televizyon kanalını kapattı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü keyfi olarak çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal ettiğini, daha da edeceğini duyurdu. Leman dergisine daha matbaadayken el konuldu. Çok sayıda gazeteci hakkında gözaltı kararı olduğu iktidara yakın basın organları tarafından yazılıyor.

Tüm bu hengame içinde Jinha editörü Zehra Doğan Mardin’de tutuklandı. Doğan’a daha önce tutuklanan ya da hakkında dava açılan birçok gazeteciye olduğu gibi sosyal medya paylaşımları nedeniyle örgüt üyeliği ve propagandası suçlaması yöneltiliyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan Olağanüstü Hal Kararnamesi 12 Eylül günlerini hatırlatıyor. Bu karnameyle basın ve ifade özgürlüğünün daha da gerileyeceği, daha çok gazetecinin tutuklanacağı endişesi yaşıyoruz.

DİSK Basın-İş olarak tekrarlıyoruz:

Zehra Doğan ve tutuklu tüm gazeteciler derhal serbest bırakılsın.

Olağanüstü Hal Kararnamesi geri çekilsin, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın.

Ne darbe, ne OHAL!

Demokrasi, barış, emek ve insan haklarına saygı duyulan bir hayat istiyoruz." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da 5 gazete sahibi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem'de nöbeti Sinemacı Mehmet Kamik devraldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...