23 Temmuz 2016 00:56

Darbeden darbe çıkarılmamalı

Çiğli’deki işçi ve emekçilere yaşanan darbe girişimini ve bir daha darbelerin olmaması için neler yapılması gerektiğini sorduk

Paylaş

Bulut FİLİK
İzmir

15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının ardından, darbe koşullarının nasıl ve neden oluştuğunu, bundan sonra bir daha darbelerin olmaması için neler yapılması gerektiğini Çiğli’deki işçi ve emekçilere sorduk. Darbenin, başkanlık sistemine zemin yaratmak üzere kurgulanmış olabileceğini söyleyen de var, o gün sokağa daha çok insanın çıkması gerektiğini söyleyen de. 

Şu an işsiz olan Ercan Durmuş, darbenin gerçekleştirilememesini sevindirici bulurken, “Fakat şimdi insanların her gün kutuplaştırıldığı bir ortamda, kendi darbesini yapma fırsatına dönüştürülmesi ülkeyi daha büyük felaketlere sürükler, bu da darbeden darbe çıkarmak olur” dedi. 

Yine Çiğli’de görüştüğümüz işsiz Murat Bulut ise bugün Türkiye’deki AKP iktidarının politikalarına karşı olan, gerçekten demokrasi diyen tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini söyledi. Bulut, “Siyasi liderler bu olgunluğu ve sorumluluğu yerine getirmelidir” dedi. 

İNSANLAR İÇ SAVAŞTAN KORKUYOR

İnşaatlarda çalışan Erkan Erol ise “Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla bir darbe yapılacağı zaman yapılması gereken hiçbir şey yapılmadan acemice girişilen bir darbe gibi olması beni düşündürüyor” dedi. Bazı mahallelere yönelik saldırı ve linç girişimlerinden kaynaklı insanların bir iç savaş tehlikesinden korktuğunu belirten Erol, “Ya demok-rasiyi gerçekleştireceğiz ya da korktuğumuz her şey başımıza gelecek” dedi.

İşçi Ekrem Akbaş da o gün sokağa çıkanlardan. Sokağa çıkma nedenini, darbenin demokrasiye ve milli iradeye karşı gerçekleştirilmiş bir darbe olduğunu düşünmesine bağlıyor. Akbaş, “Millet olarak hep birlikte sokağa dökülmeliydik bu biraz eksik kaldı. Ama yine de sokakta olanların hepsi AKP’liydi diyemem, MHP’li de vardı. CHP’li de belki vardır ama az sayıda olduğu kesin” dedi. Ülkenin bu sürece nasıl geldiği ve bu durumdan nasıl çıkılacağı sorumuzu ise Akbaş, şöyle yanıtladı: “Bir ülkede elbette her şey dört dörtlüktür diyemeyiz. Ancak bu kimseye darbe yapma hakkını vermez. Biz de bunun için sokağa çıktık.” Akbaş, dua eden birisi olması sebebiyle Cumhurbaşkanını çok sevdiğini sözlerine ekledi. Meydanlardaki linç görüntülerinin anlık öfkeyle ortaya çıktığını söyleyen Akbaş, askerlerin aldıkları o emre karşı gelmeleri gerektiğini ifade etti. Malatya ve İstanbul’daki Alevi mahallelerine yönelik saldırı gibi niyetlerin ve davranışların ise yanlış olduğunu ve bunu yapanların provokatif bir takım unsurların olduğunu düşündüğünü söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Türkiye’deki gelişmelerden endişeli

SONRAKİ HABER

İşçiler içerisinde endişe yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...