23 Temmuz 2016 00:52

Darbeye karşı çıkılsın ama ırkçı gösterilere dönüşmesin

Gösteriler devam ederken bazı illerde siviller ve Alevi mahallelerine saldırılar oldu. Kayseri'de Battal Gazi Mahallesi’nde yurttaşlarla görüştük.

Paylaş

Mehmet PEKER
Kayseri

15 Temmuz gecesinden itibaren başlayan darbe karşıtı yürüyüşler Kayseri’de özellikle akşam vakitlerinde devam ediyor. Gösteriler devam ederken bazı illerde sivilleri ve Alevi mahallelerini hedef alan saldırılar oldu. Yapılan saldırı ve darbe girişimini değerlendirmek üzere Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Battal Gazi Mahallesi’nde yurttaşlarla görüştük. 

Mahalle kahvesinde karşılaştığımız Ali Korkmaz’la konuşuyoruz. Darbeye ilişkin hâlâ kafasında soru işaretleri olduğunu belirten Korkmaz, “Darbeye tabii ki karşı çıkmalı ama camiler, din çok fazla işin içine sokuldu. Bu doğru değil” dedi. 

‘BU ÜLKE ARTIK DARBE KALDIRMIYOR’

Bir ağaç altında dinlenirken konuştuğumuz İnşaat İşçisi Gültekin Solmaz, “Ben ’80 darbesinde askerlik yaptım. Darbede görev aldım. Emir kulusun, ‘Emredersin komutanım’ deyip, tüfeğimizi aldık, doğru Üsküdar’a indik. Suçlu, suçsuz çok insan yakaladık. Sokağa çıkma yasağını delenleri karakola götürüyorduk. Çok kötü günlerdi. Artık şunu gördük ki bu ülke darbe kaldırmıyor. Darbe zaten fakir fukara yoksula, bizler zaten darbeyi almışız” dedi. 

Solmaz, cemaat ile AKP’nin bir zamanlar sürdürdüğü iş birliğinin bugünkü çatışmalarının da ülkeye faydası olmadığını da sözlerine ekledi. 

EYLEMLER IRKÇI GÖSTERİYE DÖNÜŞTÜ

Darbe karşıtı eylemler sırasında ortaya çıkan linç görüntülerini, Alevi mahallelere, muhalif kesimlere dönük saldırıları değerlendiren Solmaz, “Darbeye karşı çıkılır ama tarzları doğru değil. Es kaza orada demokrat bir adam zafer işareti yapsa bu adamın hali orada ne olurdu? Kafasını mı keserlerdi? Tamam, darbeye karşı çıkılsın ama eylemler ırkçı gösterilere dönüştü. Malatya’da Alevi mahallesine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Alevi mahallelerine saldırıya çağrı yapanlar, insanları birbirine kırdırmak istiyor. Birbirimize düşmemeliyiz” şeklinde konuştu. 

O sırada işten yeni dönen eşi giriyor söze; “Hengame içinde kaç tane Alevi mahallesine saldırı olmuş baksana? Darbeye karşı çıkarken, ülkenin demokratikleştirilmesi için hızlı adımlar atılması lazım.” 

HEPİMİZ SOKAĞA ÇIKTIK, İŞ AKP PROPAGANDASINA DÖNDÜ

15 Temmuz’dan bu yana ülke gündeminde olan darbe girişiminin ardından başlayan gözaltı, tutuklama ve meslekten men furyasından sonra ilan edilen OHAL, tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Kayseri’deki darbe karşıtı eylemlere katılan 19 yaşındaki lise mezunu Kemal’le konuşuyoruz.  
Kendini milliyetçi bir genç olarak tanıtan Kemal, darbe karşıtı eylemlerin gerekli, OHAL kararının ise gereksiz olduğunu belirterek, “Gezi eylemlerinde ilan edilmeyen OHAL bugün de ilan edilmeyebilirdi” diyor. Hükümetin ‘OHAL’in günlük yaşamı etkilemeyeceği’ yönlü açıklamalarını hatırlatan Kemal, yine de tedirgin olduğunu belirtiyor. OHAL nedeniyle darbeyle hiç ilgisi olmayan kimselerin söyledikleri yüzünden gözaltına alınabileceğini bunun da olumsuz sonuçları olabileceğini dile getiriyor. 

‘İKTİDARIN İHTİYACI VARDI’

AKP’li, MHP’li ya da başka partilerden insanların darbeye karşı sokağa çıkmasının haklı olduğunu belirten Kemal, “Ancak ertesi günler bunun bir iktidar propagandasına dönüşmesi yanlıştır. Ülkenin Cumhurbaşkanı o gece sokağa halkın her kesiminden insanı davet etti. Çünkü iktidarın buna ihtiyacı vardı. Eylemlerin devamında ise iş iktidar propagandasına dönüştü. Muhalif kesimler içinde bir fikir ayrılığı oluştu” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

İnternette darbe dolandırıcılarına dikkat!

SONRAKİ HABER

Ekonomiden yaşama ağırlaşacak fatura

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa