23 Temmuz 2016 00:50

3. Lig’in yenileri

Alper Kaya 3. Lige yükselen ve 2. Ligden gelenlerle 3. Ligin yenilerini yazdı.

Paylaş

Alper KAYA

Her yıl statüsü değişen Bölgesel Amatör Lig, geçtiğimiz sezonu da pas geçmemiş ve yepyeni bir statüyle bizlerle buluşmuştu. Bu statüye göre, sezon sonunda gruplarında ilk sırayı alan takımlar play off usulü eşleşecek ve maç yapacaktı. İlk maçları kazananlar doğrudan yükselirken kaybedenler de kendi aralarında maç yapacak ve böylece ikinci bir şans elde etmiş olacaktı. Bu kademeli maçlarda işi şansa bırakmayan takımlardan birisi Afjet Afyonspor’du. İlk maçta Halide Edip Adıvar’ı 2-0 yenerken maçın kırılma anı 83. dakikadaki oyuncu değişikliği oldu zira o dakika oyuna giren, sezon boyunca 11 gol atan Ömer Faruk Ermeç üç dakika sonra maçtaki ikinci golü atarak İstanbul temsilcisinin beraberlik umutlarını söndürdü. Dokuz yıldır profesyonel liglerden uzak olan Kütahyaspor ise, 10 puanlık farkla lider tamamladığı sezonun play offlarında da Muğlaspor’a karşı 2-0 üstünlükten 2-2’ye düşürdüğü maçı penaltılarla kazanarak ilk maçta 3. Lig’e yükselen takımlardan oldu. BAL’da mücadele ettiği ilk sezonda 3. Lig’e yükselme başarısı gösteren Elaziz Belediyespor da Kütahyaspor gibi, rakibi 12 Bingölspor’u penaltılarla yenip mutlu sona ulaştı. Yeşil siyahlı, Süper Lig apoletli Kocaelispor da 2 yıllık amatör küme serüveni sonrasında 15 puanlık farkla şampiyon olduğu ligin play offunda ilk maçta rakibi Sultangazispor’u 2-0 mağlup ederek profesyonel liglere dönüş yaptı.

SENDİKANIN TAKIMI

BAL’a yükseldiği ilk sezon olan 2011-2012’de Yahşihanspor’a 1-0 yenilerek küme düşen Türk Metalspor, 2014-2015 sezonunda ise play out maçında efsane takım MKE Kırıkkalespor’u 3-2 yenerek tekrar BAL’a yükselmişti. BAL’da mücadele ettiği ikinci sezonda ise tam tersi bir istatistik sergileyerek şampiyon olmayı başardı. İki puanla lider tamamladığı BAL’ı, terfi maçlarında Sarayönü Belediyespor karşısında 1-0 geri düşmesine rağmen 3-1 mağlup ederek 3. Lig’e yükselerek noktalamayı başaran Kırıkkale temsilcisi; Türk Metal Sendikasının takımı olarak profesyonel liglere farklı bir soluk getireceğe benziyor. 2011’de BAL’ı 3. sırada bitirdiği halde statü gereği SAL’a düşen Erbaaspor, 5 yıl sonra döndüğü Bölgesel Amatör Lig’de çok dramatik bir şekilde şampiyon oldu. Tokat temsilcisi sadece 3. Lig’e terfi maçında değil, sezon içindeki bir maçta aldığı 1-0’lık galibiyet ile şampiyon oldu desek yeridir. Zira mücadele ettiği BAL 8. Grup’ta topladığı 58 puanın yanı sıra ikinci sıradaki puandaşı Yeni Amasyaspor karşısında ligin ilk yarısında aldığı 1-0’lık galibiyet, Tokat ekibini ikili averaj sonucu şampiyon ilan edecekti. Erbaaspor, 3. Lig’e yükselme maçında ise rakibi Araklı Karadere’yi ikinci yarıda attığı tek golle devirerek 3. Lig’e yükselmeyi başardı. Bir de dipnot düşelim; Erbaaspor en son 1995 yılında 3. Lig’de oynuyordu. O sezon 25 puan toplayarak küme düşmüş olan Tokat ekibi, 20 yıllık aradan sonra tekrar profesyonel liglere dönüş yaptı böylece.

3. Lig’e yükselme maçlarında 2011-2012 sezonunun en trajik sonucunu yaşayan ve doping testinde rakibin oyuncusunun dopingli çıkmasına, üstüne üstlük rakip Emrespor’un kulüp doktorunun “Teknik direktörün bilgisi dahilinde 12 oyuncuya doping verdim” demecine rağmen hakkı korunmayan ve bu demoralize edici olay neticesinde üç sezondur BAL’da play out maçlarıyla kümede kalabilen Muğlaspor zorlu geçen sezonu bir o kadar zorlu ve neredeyse yeni bir trajedi ile sonuçlanacak eleme maçlarıyla noktaladı. İlk maçta 2-0’dan 90. dakikada 2-2’ye getirdiği skora rağmen penaltıyla Kütahyaspor’a yenilen Muğlaspor, ikinci maçta İstanbul temsilcisi Sultangazi karşısında 1-0 öne geçmeyi başardı. Sultangazispor skoru 2-1’e getirdikten sonra 86. dakikada penaltıyla skoru eşitleyen ve uzatma dakikalarında 3-2 öne de geçmeyi başaran Muğlaspor, 120. dakikada yediği golle maçın penaltılara gitmesine engel olamadı. Ancak penaltılar sonucu 5-4’lük skorla bu kez gülen taraf Muğla temsilcisi olacaktı. İlk maçta Afjet Afyonspor’a 2-0 yenilmelerine rağmen ikinci maçta Konya temsilcisi Sarayönü Belediyespor’u ilk yarıda attıkları iki golle 2-0 yenerek 3. Lig’e dönüş yapan Halide Edip Adıvar; geçtiğimiz sezon 3. Lig’de 4 puanlık farkla küme düşmüştü. Liglerin yeni temsilcilerinden Halide Edip Adıvarspor, BAL 8. Grup’ta en yakın rakibine beş puan fark attığı 2015-2016 sezonunda sadece iki kez mağlup olurken yedi maçtan da bir puanla ayrılmıştı. Halihazırda BAL’a yükseldiği ilk sezon olan 2013-2014’te de play off’lar ile şampiyonluk tadan İstanbul temsilcisi, BAL’da oynadığı iki sezonda da 3. Lig’e yükselerek ilginç bir istatistiğe imza atmış oldu. Zorlu bir sezon geçiren BAL ekiplerinden, 1. Grup’ta sadece bir mağlubiyet aldığı sezonda bir puanla liderliği göğüsleyen 12 Bingölspor ise, ilk maçta penaltılarla elenmesinin üzerinden ikinci maçta Araklı Karadere’yi ilk on dakikada attığı tek golle 1-0 mağlup ederek “1” rakamının uğurunu taşıdı.

2. LİG’DEN GELENLER

2. Lig Beyaz Grup’ta bir puanla küme düşen Bayrampaşaspor ile Karadeniz ekipleri Pazarspor ve Orduspor; 2. Lig Kırmızı Grup’ta ise gene bir puanla küme düşen Kartalspor ile Ankara Demirspor ve Tarsus İdman Yurdu önümüzdeki sezon 3. Lig’de boy gösterecekler. Bu takımlar arasında Tarsus İdman Yurdu ve Bayrampaşa en son 2011-2012’de, Ankara Demirspor 2014-2015’te, Pazarspor ise 2012-2013’te 3. Lig’de mücadele ediyordu. Bu takımlardan Orduspor ve Kartalspor ise, tarihleri boyunca ilk kez 3. Lig’de yer alacak...

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Belki bugün de doğru şeyler söylüyoruzdur

SONRAKİ HABER

İnternette darbe dolandırıcılarına dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...