22 Temmuz 2016 13:32

Hollanda, Türk zanlının iadesini askıya aldı

Hollanda’da, Lahey Mahkemesi, Türkiye’deki son gelişmeler üzerine Ankara’dan gelen bir iade talebini askıya aldı.

Paylaş

Kararın gerekçesi, Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminini ardından sanık haklarının yeterince korunup korunmayacağının belirsiz olması olarak açıklandı.  Hollandalı yargıç, Türkiye’de son günlerde yaşanan yargıya ilişkin gelişmeler nedeniyle adil yargılamanın şüpheli olduğunu savundu.

Davanın avukatlarından Bart Staperk de iadelerin ertelenmesinden yana. Hollandalı avukat, “Türkiye’de adalet sisteminin halen ne kadar bağımsız olduğunu ve gözaltındaki kişilere nasıl davranıldığını bilmiyoruz” dedi.

AİHS’İN ASKIYA ALINMASI NEDENİYLE...

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı sözcüsü de, olağanüstü hâl uygulaması (OHAL) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin askıya alınmasının ardından, Türkiye’den gelen iade taleplerinin her zamankinden daha sıkı gözden geçirileceğini açıkladı. Sözcü, Hollanda Televizyonu’na yaptığı açıklamada, çeşitli nedenlerle iade taleplerini reddedebileceklerini anımsattı. 

Lahey Mahkemesi, 5 Ağustos’ta yeni bir iade dosyasını ele alacak. Mahkeme kaynaklarına göre, bu dosyanın da askıya alınması bekleniyor.

‘TÜRKİYE İLE HUKUKSAL İŞ BİRLİĞİ DURDURULSUN’

Öte yandan Amsterdam Mahkemesi yargıçlarından Ronny van de Water da, Türkiye ile hukuksal işbirliğinin durdurulması çağrısında bulundu. Hollandalı yargıç, buna gerekçe olarak 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminden sonra binlerce yargı mensubunun görevden uzaklaştırılmasını gösterdi. Adalet Konseyi Sözcüsü de, ülkedeki son durum nedeniyle hakimlerin Türkiye’ye iade konusuna kuşkuyla yaklaşmalarının anlaşılır olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Yargıdan Karaburun'daki RES'lere bir durdurma daha

SONRAKİ HABER

Kaliteli şekeri üreten fabrikayı neden özelleştiriyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...